Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Breeders Trust versus Myco Seed

Deense aardappelhandelaar schuldig aan illegale import

Eerder deze maand won de Breeders Trust, de organisatie die kwekersrechten van 10 grote aardappeltelers beschermt, een rechtszaak tegen de Deense aardappelhandelaar en -exporteur Myco Seed. 

De Deense rechtbank in Kolding oordeelde dat Muco Seed de kwekersrechten van drie rassen, die toebehoren aan de Nederlandse bedrijven Agrico en HZPC, heeft geschonden. Myco Seed werd  veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding voor de schade die de schending heeft veroorzaakt, de kosten van de vernietiging van de resterende voorraad en om de juridische kosten en die van de inbeslagname te dekken.

Geert Staring, van de Breeders Trust, is tevreden met de uitspraak. "We ondernemen actie tegen iedere schending van het kwekersrecht of het nu om grove of kleine overtredingen gaat."

In dit geval werden er in 2017 10.000 mini-aardappelen van drie in Denemarken beschermde rassen illegaal uit Spanje geïmporteerd door Myco Seed en vervolgens gebruikt voor de teelt en vermeerdering in Denemarken. 

Geert Staring: "We hebben het hier over een internationale aardappelhandelaar, een professional die de regels zou moeten kennen, maar die desondanks de belangen van de betrokken telers schond."

De inbeslagname van het bewijsmateriaal bij de woning van de directeur van Myco Seed vond in juli 2017 plaats met toestemming van het Deense gerechtshof en leverde onomstotelijk bewijs dat de drie beschermde rassen illegaal uit Spanje naar Denemarken waren gehaald waar zij vervolgens verhandeld werden. 

Bron: potatopro.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven