Eddy Van Hoof, VHL

“Als het weer niet dringend verandert kan het weer een rampjaar worden voor asperges”

Tholen – Als gevolg van het warme en zonnige weer van de laatste weken zijn alle aspergetelers voorbereid op een vroeg seizoen. “Normaal gezien is het rond deze tijd 10 graden, maar nu is het bijna 20 graden. Door de warmte wordt de aspergeproductie opgedreven en niemand weet waar dat naar toe gaat”, vertelt Eddy Van Hoof van VHL. “Wij zijn al klaar voor het aspergeseizoen, maar of de consument er al klaar voor is betwijfel ik.”

Rampjaar
“De aspergetelers moeten de groei van de asperges door de warmte al gaan afremmen. Normaal gezien proberen ze de groei juist te stimuleren met de geforceerde oogst”, aldus Eddy. “Door de warmte zou het goed kunnen dat alle producties tegelijk gaan komen en dat zou net als vorig jaar slecht kunnen uitdraaien omdat de prijzen verder in het seizoen vrij laag waren. Niemand kan het volhouden dat het product voor zulke lage prijzen verkocht wordt en daarom is het areaal dit jaar niet uitgebreid. Daarentegen liggen de planten die besteld zijn al in de grond. Als het dit jaar weer een slecht jaar gaat worden zal het areaal volgend jaar zeker afnemen.”

Het buitenseizoen van asperges gaat in principe van start rond half april en dat duurt momenteel nog een week of zes. Het seizoen stopt traditiegetrouw tot 24 juni. De producten die nu op de markt zijn, zijn afkomstig van de geforceerde oogst die gebruik maakt van kassen, tunnels en blaastunnels. “Koffiedikkijken is in deze situatie de juiste uitdrukking. Niemand weet hoe het dit jaar gaat uitdraaien, maar als het weer zo blijft aanhouden kan het wel eens flink tegenvallen”, besluit Van Hoof.

Voor meer informatie:
Jef Van Hoof
VHL BVBA
Kruisstraat 60
3120 Tremelo - België
+32(0) 476 414 858
bvbavhl@gmail.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven