Off-year voor Costa Group: Omzetdaling door kleinere volumes

Tholen – zoals al was aangekondigd in augustus vallen de cijfers van het Australische Costa Group over de zes maanden eindigend op 31 december 2018 lager uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. Onder andere de cyclus van de citrusbomen speelt hierin een rol.

Costa boekt een omzet van A$477,6 miljoen (ruim 300 mln euro) tegen A$ 489,3 miljoen dollar (308 mln euro) in 2017. Voor de daling zijn drie oorzaken aan te wijzen. In de eerste plaats viel de citrusoogst lager uit doordat het een ‘off-year’ was. Daardoor was er minder citrus beschikbaar. Tegen het einde van het seizoen liep de kwaliteit terug, wat zijn weerslag had op de verkoopprijs in november en december. Dat alles resulteert in een 15,3% lagere omzet voor deze categorie. 73% van het verpakte volume werd geëxporteerd, waarbij Japan goed was voor 40% van de export. Daarna volgden de VS, Nieuw-Zeeland en China. Voor dit jaar verwacht het bedrijf de markt in Korea te kunnen uitbouwen.

 

Snacktomaten en paddenstoelen

De goede oogst van de snacktomaten kon niet volledig opgenomen worden door de retail, waardoor er meer tomaten aan de groothandels geleverd werden. Dat resulteerde in een gemiddeld lagere prijs. Voor de trostomaten werd een kleiner volume geoogst en stond de prijs onder druk. Een nieuwe trostomaat wordt nu geteeld. Dit ras moet een betere opbrengst, houdbaarheid en resistentie hebben. Dat resulteert in een daling van 2,3% in de omzet

De resultaten in de paddenstoelen voldeden aan de verwachtingen, ondanks dat de variabele kwaliteit van de compost een negatieve impact had op de productie. Door de aanhoudende droogte is stro duurder. Die hogere prijs zal ook in 2019 doorzetten. De omzet voor dit segment viel 2,3% lager uit dan vorig jaar.

 

Omzetgroei voor zachtfruit

Blauwe bessen boekten gemengde resultaten. Er was eens goede productie van Corindi, waar lagere volumes uit het noorden van North Queenslang tegenover stonden. De markt presteerde iets beter dan verwacht, dankzij de goede start van het seizoen. Ook het aanbod van Arana premium werd goed opgepakt door de markt. De resultaten voor frambozen worden omschreven als “teleurstellend.” De omzet liet een stevige groei zien van 6,3%.

Tijdens deze zes maanden was de avocadoteelt vooral te vinden in het noorden van New South Wales, aangevuld met wat restanten uit Queensland. De prijs was uitdagend door de overlap van centraal Queensland bij de start van het seizoen en Western Australia aan het einde van het seizoen. dat resulteert in een hoger volume. Ook het volume van derden steeg tot meer dan 1 miljoen trays, een toename van 14%. In deze maanden werd ook de export naar Zuidoost-Azië gestart. De omzet kwam 1,1% hoger uit.

 

EBITDA valt lager uit

Buiten Australië heeft Costa Group een dochteronderneming in Marokko voor de blauwebessenteelt. De oogst daar begint in de eerste helft van 2019. In de afgelopen maanden zijn er alleen investeringen gedaan in de teelt. In China verliep de frambozenoogst volgens verwachting, hoewel het volume lager uitviel dan vorig jaar. Dat was het gevolg van de oogstcyclus. De blauwebessenoogst kende een goede start met een positieve markt. Vooral de grote maten brachten een meerprijs op. op de teeltlocatie in Bailang reduceerde ziektedruk de geraamde oogst.

EBITDA over deze zes maanden komt uit op A$ 33,8 miljoen (21,2 mln euro). Dat is A$ 27,7 miljoen minder dan een jaar eerder, toen kwam EBITDA uit op A$ 61,5 miljoen (38,7 mln euro).

Daarnaast maakt Costa bekend dat Kevin Schwartz per 28 februari aftreed als non-executive director van het bedrijf. Hij is de oprichter en CEO van Paine Schwartz Partners en was sinds 2011 lid van het bestuur. Met ingang van 1 april zal Jane Wilson toetreden als onafhankelijke non-executive director van het bedrijf.

klik hier om de cijfers te bekijken.


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven