Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fruidor Nantes en Tours

Nieuwe Franse bananenrijperij voorzien van modernste technologieën

 

De samenwerking tussen Fruidor, Cold Energy en VDH heeft geleid tot de ontwikkeling van een bananenrijperij die voorzien is van de modernste technologieën en in oktober 2018 in gebruik genomen werd. Het project ontstond uit de ambitie om een faciliteit te ontwikkelen die voldeed aan de Franse normen op het gebied van het milieu, de voedselveiligheid, sociale voorzieningen en werkomstandigheden. Deze moderne faciliteit beantwoordt aan de verwachtingen van retail en consumenten. 

Fruidor greep het project aan om te verhuizen van haar voormalige locatie op de groothandelsmarkt door grond te kopen om deze nieuwe rijperij te kunnen bouwen. Het bedrijf wilde een bananenrijperij realiseren die 50% groter was dan de bestaande, een uitbreiding van 43.000 naar 70.000 vierkante meter, en waar jaarlijkse 45.000 ton bananen verwerkt zouden kunnen worden.

De faciliteit is inmiddels volledig operationeel. De bouw duurde 15 maanden en het het opzetten van het rijperij duurde 3 maanden. De verhuizing vond plaats zonder dat de productie verstoord werd en dit is te danken aan de hoogwaardige technologie en de ruime ervaring van het bedrijf op het gebied van rijpen. 

Fruidor in een paar cijfers
Fruidor is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de import en het rijpen van fruit. Tot 2008 maakte het onderdeel uit van Pomona. 

In 2009 kwam Fruidor in bezit van bananentelers in Guadeloupe en Martinique, waarna de bananensector in deze regio rechtstreeks toegang tot de Franse markt had, op een geïntegreerde manier van de teelt tot aan de afzet. Bij dit bedrijf staan twee activiteiten centraal: de teelt, import en het rijpen van bananen (vooral Cavendish, roze en bakbananen) en het vermarkten van groenten en fruit (asperges, tomaten, aardappelen, wortelen, witlof, frambozen, ...) uit Franse overzeese gebieden. Met 450 medewerkers is Fruidor goed voor een omzet van €200 miljoen per jaar. Het bedrijf heeft rijperijen op negen locaties met een totale capaciteit van 180.000 ton en zes faciliteiten voor de AGF-handel. 

Een oplossing specifiek voor de Franse markt
Benoît Mahy, directeur van Fruidor in Nantes en Tours en tevens de man die het project in 2018 leidde, legt uit dat de Franse markt zeer gesegmenteerd is. "Iedere klant stelt andere eisen op het gebied van verpakkingen en palletisering en deze kunnen per dag dan ook flink verschillen. Bovendien is er geen planning voor de orders die gedistribueerd worden. Voor ons brengt dit vooral veel voorbereidend werk voor het klaarmaken van orders en rijpen van bananen met zich mee. We leveren maar zelden volle vrachtwagens. We bereiden meestal specifieke orders voor de verschillende klanten voor en deze dienen binnen een paar uur gereed te zijn."

Vanwege deze specifieke werkwijze was het cruciaal dat het ontwerp van deze 'tool' een stap vooruit betekende. De bananen komen aan de ene zijde van de rijperij binnen en verlaten deze aan de andere. De producten die binnenkomen kruisen hierbij het pad van de producten die de faciliteit verlaten niet. 

In de tijd dat de bananen in de rijpkamers geplaatst worden en ze deze weer verlaten, vinden er de nodige werkzaamheden op het gebied van palletisering, voorbereiding van partijen en verpakken plaats. 

"We verwisselen vrijwel alle palletdragers," voegt Benoit Mahy eraan toe. "De originele pallets worden niet aan onze Franse klanten geleverd omdat deze lagere pallets willen (maximaal 160 cm) en of specifieke of individueel gehuurde pallets. Alle pallets zijn opnieuw vormgegeven. We verpakken onze bananen op onze locatie volgens de wensen van de klant, vandaar dat we zo'n grote oppervlakte nodig hebben."

Wat maakt deze oplossing zo baanbrekend maakt is dat het de partijen zo nodig uit elkaar kan halen en opnieuw kan palletiseren, hetgeen nu niet langer met de hand maar door een robot gedaan wordt. Dit heeft bijgedragen aan een verlichting van de zware arbeidsomstandigheden en zorgt tegelijk voor een hogere productiviteit, waarbij tegemoet gekomen wordt aan de verwachtingen van Franse retailers." De automatisering van deze taken heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid gehad omdat de te verwerken hoeveelheden ook toegenomen zijn.

Betrouwbare partners voor een ambitieus project
Fruidor houdt zich al meer dan 40 jaar bezig met het rijpen van bananen. Met zoveel ervaring kon het bedrijf haar verwachtingen ten aanzien van deze tool nauwkeurig bepalen. Er werden specificaties opgesteld om de betrouwbaarheid te garanderen en verdere ontwikkeling mogelijk te maken.

Benoît Mahy licht toe waarom het bedrijf gekozen heeft voor Cold Energy en VDH. "Wat ons aansprak in Cold Energy was hun transparantie, flexibiliteit en de service die zij leveren. We kozen voor dit bedrijf omdat het een specialist is op het gebied van koeling en omdat het oplossingen op maat aanbiedt. Dankzij deze samenwerking waren wij de eersten die ethyleen- en CO2-analyzers installeerden om van een enigszins empirisch rijpingssysteem naar een nauwkeurig oplossing voor het meten van de gasconcentraties om te schakelen."

"Met VDH hadden we in het verleden al eerder samengewerkt. De betrouwbaarheid van dit bedrijf was doorslaggevend bij onze keuze. We zijn bekend met de oudere versies van Proba 3 en 4 software en wilden de ervaring van dit bedrijf gebruiken om Proba 5 software te installeren, voor een betrouwbare en schaalbare oplossing. We behoren zelfs tot één van de eerste bedrijven in Europa die samen met VDH Proba 5 software hebben geïmplementeerd."

Tegenwoordig werken de drie partners nog steeds samen. "We zijn geïnteresseerd in manieren om verder te ontwikkelen en dankzij voortdurende uitwisseling kunnen we een samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling tot stand brengen waardoor we continu kunnen blijven werken aan het verbeteren van de software en processen."

Wens om de ecologische voetafdruk te verkleinen
Het terugwinnen van warmteverlies van machines en ventilatiesystemen speelde ook een belangrijke rol in het ontwerp van de rijperij. Het doel van Fruidor was om het energieverbruik met 30% te verminderen. De samenwerking met BG Door, een leverancier van Cold Energy, maakte dit mogelijk. 

Een ander doel was het terugbrengen van broeikasgassen. Het bedrijf gebruikt hiervoor ammoniak en pekelwater. Dit heeft een tweevoudige werking. Het voldoet aan milieunormen maar is niet afhankelijk van de verschillende substitutiekanalen.. 

Bananen van Guadeloupe en Martinique: 70% van het volume wordt via de rijperij afgezet
Wat deze rijperij kenmerkt, is dat er voornamelijk bananen afkomstig uit Guadeloupe en Martinique worden verwerkt. De rijperij vermarkt zo'n 70% van het totale volume. De biologische teelt vertegenwoordigt 20% en 10% is afkomstig uit andere herkomstgebieden Fruidor heeft haar inkoop gediversifieerd en werkt ook met producten uit Ivoorkust via telers uit Guadeloupe en Martinique die daar lokaal actief zijn. Dit alles gebeurt met respect voor het milieu en een totale controle over de gehele toeleveringsketen, van de teelt tot aan de distributie.   

Investeringen hard nodig voor rijpen in Frankrijk 
Volgens Benoît Mahy zal het rijpen van bananen in de huidige ecologische context enkele grote veranderingen ondergaan. "Ten eerste is het gebruik van ethyleen als rijpingsgas problematisch in termen van Europese regelgeving. Dit is voor alle Europese rijperijen een groot probleem. Het gebruik van koelgassen wordt eveneens in twijfel getrokken en niet iedereen kan zomaar omschakelen naar ammoniak of CO2 omdat de meeste van de bestaande faciliteiten moeilijk aan te passen zijn. Het grote probleem voor de Franse rijperijen is de verouderde uitrusting waar zij mee werken, die in veel gevallen dateert uit de jaren 90 van de vorige eeuw. Vandaag de dag is er dringend behoefte aan nieuwe investeringen voor de ontwikkeling van nieuwe, milieuverantwoorde faciliteiten die verder geautomatiseerd zijn en in staat zijn tegemoet te komen aan de eisen van de Franse klant maar tegelijk ook recht doen aan sociale en milieunormen. 

In Frankrijk zal de komende jaren een duidelijke verandering plaatsvinden in tegenstelling tot in andere landen waar deze transformatie al in gang is gezet. Ik had persoonlijk de kans om een aantal rijperijen in het buitenland te bezoeken. De transformatie is daar in volle gang en een groot deel van de faculteiten is al gemoderniseerd, met name in Groot-Brittannië, Italië en Polen."

Een nieuwe rijperij met een MVO-benadering
In het kader van haar verantwoord ondernemerschap stelt Fruidor zich ten doel haar afvalproductie te verminderen. Het nieuwe rijperij in Nantes zal dienen als een testlocatie voor de implementatie van een 'Zero Wast'-benadering voor het gehele netwerk van Fruidor. 

Een van de aspecten die hierbij aandacht krijgen, is het gebruik van recyclebare materialen in plaats van plastic voor het verpakken van producten. Alles wat de rijperij binnenkomt of verlaat wordt zorgvuldig gesorteerd en vervolgens aangeboden aan de organisaties en afvalverwerkers waar het bedrijf mee samenwerkt. De hernieuwde aandacht voor het afvalprobleem heeft betrekking op zowel organisch afval als verpakkingsmaterialen. 

Daarnaast richt het bedrijf zich op het sociale aspect door ervoor te zorgen dat haar werknemers hun werk onder de best mogelijke omstandigheden kunnen doen. Het welbevinden van het personeel was eveneens een aandachtspunt bij het ontwerp van de nieuwe rijperij. Er werd in het bijzonder aandacht besteed aan natuurlijk licht en de werkomgeving. Het bedrijf ging zelfs zo ver dat het samen met lokale bedrijven en organisaties een kinderopvangcentrum oprichtte om de locatie nog aantrekkelijker te maken. 

 

Voor meer informatie:


Benoît Mahy  
Fruidor 
38 rue du séminaire 
94 550 Rungis Complexe - France
Phone: +33 2 40 12 75 97
b.mahy@fruidor.fr   
www.fruidor.fr 

Massimiliano Castagna  
Cold Energy
via Ippolito Nievo, 15
37128 Verona (VR)
castagna.m@coldenergy.it  
www.coldenergy.it  

VDH Products BV   
Jacco Smid
VDH Products
j.smid@vdhproducts.nl
www.vdhproducts.nl


 

 

 

Publicatiedatum: