Frambozen kunnen bijdragen aan glucosebeheersing bij prediabetes

Een onderzoek van het Illinois Institute of Technology heeft uitgewezen dat het eten van rode frambozen gunstig is voor patiënten die lijden aan prediabetes en insulineresistentie. 

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention leed in 2015 zo'n 34% van de volwassenen in de Verenigde Staten aan prediabetes en dit komt neer op ongeveer 84,1 miljoen mensen. Patiënten met prediabetes lopen een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer. 

Voor het onderzoek werd het effect van het eten van frambozen getest op mensen die een verhoogd risico op diabetes hadden vanwege overgewicht, prediabetes of insulineresistentie. Een groep gezonde volwassenen diende als referentie. 

De bevindingen toonden aan dat hoe hoger de frambozeninname van patiënten met een verhoogd risico op diabetes was hoe minder insuline er nodig was om hun bloedsuikerspiegel te beheersen. Wanneer er 350 gram frambozen aan de maaltijd werd toegevoegd, was de glucoseconcentratie lager dan wanneer er geen frambozen aan de maaltijd toegevoegd werden. Dit wijst erop dat het opnemen van bepaalde fruitsoorten in het voedingspatroon het glucosegehalte kan verlagen en de insulinerespons kan verbeteren. Dit is met name belangrijk voor mensen met overgewicht die lijden aan prediabetes. 

Bron: medicalxpress.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven