Kees Havenaar, Frutas Luna:

"Goede kwaliteit maar matige prijsvorming Spaanse kasgroenten"

Tholen - "De kwaliteit van de kasgroenten uit Almería en omstreken is goed. De laatste twee maanden heeft het niet geregend, er is voldoende wind, dus dit alles komt de kwaliteit ten goede", vertelt Kees Havenaar. "Maar als je vraagt hoe de prijzen zijn, en hoe de handel op dit moment is, moet ik helaas zeggen dat het matig verloopt!"

"Op de beurs begin van de maand werd er al geroepen dat 'de eerste er al zijn'. Dat is voor Spaanse exporteurs zoals wij - maar met Hollands bloed - nooit leuk om te horen, want het wordt elk jaar vroeger. Dat is dan ook vaak de eerste hint: let op, het gaat zakken. "Want meestal heeft voor de Nederlandse bedrijven de binnenlandse handel toch de prioriteit. En hoewel we allemaal weten dat de hoeveelheden van dit binnenlandse product nog zeer beperkt zijn, heeft het toch wel invloed", constateert Kees.

De prijs van de aubergines en courgettes valt op dit moment tegen. De kwaliteit is prima, we hebben warmere nachten en zeer mooie voorjaarsdagen met aangename temperaturen. De groene paprika´s hebben het dit seizoen moeilijk. Ik had zelf verwacht dat februari een betere maand zou zijn in groen, vooral omdat op dit moment de meeste telers watermeloenen geplant hebben en de rest doorgekleurd is, maar ondanks dit komen ze niet uit het dal", somt Kees op.

"De rode paprika wipt heen en weer, de late telers speculeren een beetje, als de 1.20 euro in de beurt komt gaan ze van quit, en zakt'ie weer terug naar de 1.10 euro. Ook bij gele paprika's hebben we geen grote uitschieters gehad, ze blijven vrij stabiel. De afzet van witpuntpaprika's gaat gewoon goed. We hebben nog witpunt voor drie weken en dan zijn we klaar. Ik verwacht dat we de Palermo's nog hebben tot eind april. Dit product loopt ook niet zoals andere jaren, er zijn veel 'neppers' op de markt en ook van onze zuiderburen", vertelt Kees.

"De komkommers hebben het leuk gedaan, behalve die drie weken in december, maar de laatste anderhalve maand denk ik niet dat we wat betreft komkommers te klagen hebben. Nu zitten ze samen met de Nederlandse in de strijd", vervolgt Kees. "De tomaten en zeker de trostomaten hebben ook een leuke periode achter de rug met mooie prijzen."

Wat er de komende 2 maanden gaat gebeuren is moeilijk te voorspellen.Terwijl ik dit schrijf is het in beide landen 20 graden overdag. Dat is mooi voor een terrasje maar niet voor onze business. Als dit weer in Nederland nog twee of drie weken aanhoudt en er dagen met veel licht zijn, kunnen wij vroeg met pensioen dit seizoen. Dit klinkt hard, maar het is wel zo. Buiten de programma´s wordt het dan erg moeilijk", zegt Kees. "Maar al met al hebben we niet te klagen, Frutas Luna is de winter goed doorgekomen, dankzij onze vaste relaties en nieuwkomers, we kijken toch positief terug op de laatste vijf maanden, en nog positiever op wat gaat komen!"

Voor meer informatie :
Frutas Luna import/export S.L.
Avd. Del Sabinal 253
04740 Roquetas de Mar (Almería)
Tel: 0034-950178653
Mov: 0034-670916286
kees@frutasluna.com
www.frutasluna.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven