“Kans is nihil dat morieljes hebben gezorgd voor drama in Valencia”

Tholen - In Valencia was de schrik groot toen na het eten in een chic restaurant meer dan 18 mensen onwel werden en zelfs één vrouw overleden is. In de periode dat de gasten ziek werden stonden er morielje paddenstoelen op het menu.

Volgens culinair paddenstoelenkenner Gerard Koopmanschap is het onwaarschijnlijk dat morieljes verantwoordelijk zijn voor de dood van de vrouw en de onwel geworden gasten. “Het is inderdaad wel zo dat morieljes voor gebruik goed verhit moeten worden. In de paddenstoel zit de stof hydrazine, waar men flink ziek van kan worden. Daarentegen moet je gigantisch veel rauwe of slecht verhitte morieljes eten om te kunnen overlijden. Maar dat doet niemand omdat morieljes duur zijn en in grote hoeveelheden zijn ze niet lekker. Een andere paddenstoel zou ook mogelijk zijn, maar met wat er nu in het seizoen is, is dat bijna niet mogelijk. Gezien de klachten van de gasten lijkt een salmonellabesmetting meer voor de hand liggend.”

Funghi Funghi
Ondanks dat het onderzoek nog loopt en dat de kans extreem klein is dat morieljes de oorzaak zijn van deze tragedie, zijn dit soort incidenten een ramp voor de AGF- en paddenstoelensector. “We zien een tendens dat steeds meer consumenten en chefs bijzondere (wilde) paddenstoelen willen gebruiken en door dit soort voorvallen kan deze tendens een deuk oplopen”, vertelt Leon van Basten van Funghi Funghi. “Om zulke incidenten te voorkomen werken wij met betrouwbare en professionele leveranciers en plukkers, waar diverse controles plaatsvinden voordat het product daadwerkelijk bij de eindgebruiker terecht komt. Het komt voor dat chefs “lokale adressen” hebben die bijzondere seizoensproducten aanbieden, maar niet iedere plukker of particulier is even deskundig.”

“Het is ons echter niet bekend dat er ooit iemand is overleden na het eten van rauwe morieljes. Er zijn diverse oorzaken mogelijk en daarom is het verstandig om het onderzoek van de Spaanse autoriteiten af te wachten. Om onze klanten te instrueren, hebben we op de website van Funghi Funghi bij alle (licht) toxische paddenstoelen uit ons reguliere assortiment aangegeven dat deze goed moet worden verwarmd voor consumptie”, besluit Leon.

Voor meer informatie:
Funghi Funghi
Brusselstraat 41
2321 Meer
+32(0)33037380
info@funghifunghi.com  
www.funghifunghi.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven