Málaga enige regio in Europa waar carambola's geteeld worden

Huidige culinaire trends promoten een gezonde levensstijl met een hoge consumptie van groenten en fruit. Dit heeft geleid tot een toename van de belangstelling voor exotische producten als de carambola of sterfruit, een oranjeachtige stervormige tropische fruitsoort, die binnen continentaal Europa alleen in het Spaanse Málaga geteeld wordt.

Volgens Iñaki Hormaza, onderzoeker en hoofd van de afdeling Subtropische Fruitteelt van onderzoeksinstituut IHSM La Mayora CSIC-UMA, is carambola een tropische fruitsoort die in Spanje normaal gesproken geïmporteerd wordt uit Azië en Amerika. Het fruit heeft echter een korte levensduur en wordt daarom groen geoogst, zodat het in goede staat aankomt in Spanje. 

Volgens Hormaza vormt het feit dat de carambola groen geoogst wordt het grote probleem met de import van dit fruit in Spanje. Het fruit is dan namelijk niet volledig rijp en heeft niet de smaak die het zou kunnen hebben als het rijper geoogst zou worden.

"We hebben het geluk dat we de enige plaats in continentaal Europa zijn waar carambola's geteeld kunnen worden en waar ze ook verkrijgbaar zijn", aldus Hormaza. Dankzij dat gegeven, legde hij uit, kan het fruit "op het optimale moment" geoogst worden. Het fruit is daarom zeer geschikt voor nabijgelegen markten en lokale consumptie.

Hormaza lichtte toe dat de carambola in eerste instantie "vanuit esthetisch oogpunt" geïntroduceerd werd in Europa. Wanneer het fruit in plakjes gesneden wordt, heeft het namelijk een stervorm. Daarom wordt de carambola ook wel "sterfruit" genoemd. Het fruit werd dan ook gebruikt als versiering voor gerechten. Wanneer je de carambola echter op het optimale punt van rijpheid proeft, blijkt hij ook lekker te zijn. Daardoor is het fruit ook geschikt als dessert.

Het IHSM La Mayora CSIC-UMA beschikt over een verzameling van "vijftien carambolavariëteiten vanuit verschillende plaatsen ter wereld", om het gedrag en de teeltomstandigheden aan de kust van Málaga te kunnen beoordelen. In dit gebied heerst een subtropisch klimaat. De temperaturen zijn zacht en er is geen vorst, hetgeen gunstig is voor de teelt van dit fruit.

"Van deze vijftien variëteiten zijn er twee of drie het meest interessant volgens ons hoewel ze allemaal hun eigen voordelen hebben vanwege de verschillende smaken en structuren", benadrukte Hormaza. Hij wees op het belang van het diversificeren van gewassen, zodat een en hetzelfde teeltbedrijf verschillende variëteiten kan aanbieden.

De teelt van verschillende carambolavariëteiten maakt het mogelijk om gedurende meer maanden over dit fruit te beschikken. Momenteel wordt er aan de kust van Axarquía (Málaga) "vanaf oktober geteeld met vroegere variëteiten. De teelt loopt dan door tot aan maart". Op deze manier wordt het korte seizoen van dit product verlengd.

Hormaza merkte op dat consumenten vaak "groene of geelgroene" carambola's aantreffen op de markt. Dat komt doordat "dit de staat is waarin het fruit geplukt is in het land van herkomst. Het is niet goed gerijpt". Het fruit kan dan wel mooi zijn om gerechten mee te versieren, maar "de smaak is daarentegen vrij matig".

"Het kostte wat moeite om de carambola te introduceren doordat het niet zo'n bekend product is. We zien echter steeds meer interesse vanuit consumenten voor het proberen van exotisch fruit", stelde de onderzoeker. En wat is er, tegen de achtergrond van deze opkomende trend, beter dan het "proberen van fruit dat lokaal geteeld is in Europa?", aldus Hormaza.

Bron: EFE


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven