Procoaven, Frumac,

Colombiaanse groenten en fruit in opkomst

Op internationaal niveau staat Colombia centraal in wat er gebeurt aan de grens met Venezuela. De presentatie in Bogota, hoofdstad van Colombia, van de volgende editie van de Italiaanse groenten- en fruitbeurs Macfrut in 2019 was voor de president Renzo Piraccini een goede gelegenheid om een bezoek te brengen aan een aantal groenten- en fruitbedrijven, de groothandelsmarkt en enkele moderne afzetmogelijkheden.

Renzo Piraccini op bezoek bij Procoaven

"We hebben de Procoaven Producers 'Association bezocht, die 15 telers telt en ze hebben 10 hectare Physalis, die ze Uchuva (alchechengio) noemen. De gewassen worden geëxporteerd via een handelaar in Nederland en Duitsland", zegt Piraccini. De procoaven worden ook wel Kaapse kruisbes of goudbes genoemd.

Procoaven ( goudbes of Kaapse kruisbes)

"Het fruit krijgt water via druppelirrigatie. Er zijn 2000 struiken per hectare die elk 15 kg produceren in de productiecyclus, die 6 maanden na de verplanting begint en 18 maanden duurt. De oogst vindt wekelijks plaats en is redelijk constant. De gewassen zijn verpakt in manden voor export of in bulk om te drogen."

Werknemers aan het werk bij Procoaven (goudbessen)

De organisatie teelt ook aardappelen en uien voor de interne markt. Het heeft 34 werknemers in dienst, met een kostprijs van ongeveer 10 dollar per dag per werknemer. De betaling aan telers gebeurt om de 4 weken op basis van marktresultaten.

Een andere organisatie die de delegatie bezocht was Frumac, een groep van 6 telers die 20.000 Gulupa's verbouwen, een soort passievrucht. Ze telen ook Granadilla, een ander type passievrucht en pompoenen op 16 hectare. Ze hebben 32 werknemers, waaronder 20 vrouwen.

Op bezoek bij Frumac. Een werknemer laat een Gulupa zien

"Ze zetten hun fruit af aan een handelaar die het naar Europa exporteert en zijn aanwezig zijn bij Macfrut omdat ze van plan zijn om rechtstreeks in Europa af te zetten", zegt Piraccini.Frumac

Colombia is met meer dan 9 miljoen ton groenten en fruit en 2.000.000 ton export een belangrijke speler in de sector. De Colombiaanse groenten- en fruitsector ontwikkelt zich snel en de Zuid-Amerikaanse staat heeft technologie en verpakkingen nodig om zijn productienormen te verhogen en de concurrentiepositie van zijn export te verbeteren.

In dit verband speelt Macfrut een sleutelrol, met enkele concrete projecten in zijn internationaliseringsproces ter ondersteuning van Italiaanse bedrijven. De eerste was het onderwerp van de bijeenkomst in Bogota en legde de basis voor een partnerschap tussen Cesena Fiera (organisator van Macfrut) en Corferias met het oog op Expoagrofuturo in Medellin (22 tot 24 september 2019).

Een overeenkomst die is ontstaan na het internationaliseringsproces is belangrijk om bedrijven in de AGF-sector te ondersteunen. De afgelopen jaren zijn talrijke partnerschappen ontstaan door de Italiaanse groenten- en fruitbeurs: met de Fransen van Angers voor de realisatie van de Internationale Aspergedagen en met de Spanjaarden van Fiera Madrid voor de oprichting van Mac Fruit Attraction in Egypte en China.

Contact:
Cesena Fiera
Via Dismano 3845
47522 Cesena (FC) - Italy
Tel.: +39 0547 317435
Fax: +39 0547 318431
Email: info@macfrut.com
Web: www.macfrut.com 


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven