Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

plastic tunnels niet bestand tegen wind en sneeuw

Koufront trekt over Midden- en Zuid-Italië

Italië heeft het laatste weekend van februari te lijden gehad onder  koude lucht, die vanaf de Balkan afdaalde en voor harde wind en sneeuw zorgde. Vanaf vrijdag 22 februari 2019 zorgde het lagedrukgebied bovendien voor dito temperaturen in de regio’s Apulië, Basilicata, Campanië, Calabrië en Sicilië.

De sneeuw viel ook in het laagland Apulië en Basilicata, evenals op de bergen in de Marken en Abruzzo. Er werden uitzonderlijke sneeuwbuien geregistreerd tussen Catania en Syracuse (Sicilië). De ergste schade werd veroorzaakt door harde windstoten die opliepen tot 100 km per uur.

De sterke wind uit de Balkan heeft op Sicilië huisgehouden tussen Vittoria, Ispica en Scoglitti (provincie Ragusa) en tussen Portopalo en Pachino (provincie Siracusa) en vele plastic tunnels zijn verwoest. Hoewel er waarschuwingen waren afgegeven, bleken enkele structuren niet bestand tegen de kracht van de wind.

Op zijn blog rapporteerde agronoom Corrado Vigo dat zaterdag werd gekenmerkt door regen, sneeuw en hagelbuien, vooral in het zuidoosten van Sicilië. "De heuvelachtige gebieden rond de Etna waren bedekt met sneeuw, wat ongewoon is voor deze tijd van het jaar. Amandelbomen waren al in bloei door de warme temperaturen van de afgelopen dagen. Verschillende sinaasappel- en citroenboomgaarden zijn beschadigd. Die laatste hangt, na de hagelbuien, de ziekte ‘mal secco’ boven het hoofd."

Er was sprake van een thermische shock, met temperaturen die daalden van 16 °C gedurende de dag naar onder nul tijdens de nacht. Dit heeft de bloei van veel steenfruitbomen beschadigd.

Sterke winden bleven op zondag 24 februari aanhouden in Toscane, Umbrië, Lazio, Abruzzo, Molise, Campanië, Apulië, Basilicata, Calabrië en Sicilië.

Volgens Confagricoltura hebben de plotselinge temperatuurschommelingen en sterke winden gezorgd voor zwaar beschadigde kassen en faciliteiten in Basilicata, waardoor telers zich zorgen maken over hun steenfruit en hun aardbeien. Carmela Suriano, CEO van Club Candonga, meldde dat het slechte weer geen invloed had op de aardbeienteelt.

Auteurs: Maria Luigia Brusco en Vincenzo Iannuzziello
©FreshPlaza.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven