"Velen weten niet dat in Ghana mango's geteeld worden"

Wat begon als een baan om te exporteren van de Verenigde Staten naar Ghana, is nu in de tegenovergestelde richting gekeerd. Toen Alex Kravecas nog voor de Amerikaanse ambassade werkte, merkte hij het potentieel voor de export van producten van Ghana naar andere landen op. Drie jaar later staat MakolaHub op het punt om zijn eerste mango's te introduceren.

Alex Kravecas is de CEO van MakolaHub Fresh, een bedrijf dat verschillende fruitsoorten uit Ghana exporteert. Het bedrijf begon echter niet op die manier, legt Kravecas uit: “Ik kwam in contact met Ghanese producten toen ik voor de handelsafdeling van de Amerikaanse ambassade in Ghana werkte. Na verloop van tijd merkte ik op dat er mogelijk meer potentieel was voor de export van producten. Ongeveer drie jaar geleden introduceerden we MakolaHub.com, een platform dat telers en kopers met elkaar in contact brengt. Maar tijdens Fruit Logistica 2018 kwamen we in contact met een belangrijke Poolse koper naar wie we sommige van onze mango's van afgelopen seizoen hebben geëxporteerd.”

Er is meer voor nodig dan het opstarten van een platform om het balletje aan het rollen te krijgen, ondervond Kraveas. "Alleen telers en kopers met elkaar in contact brengen is niet voldoende - het is essentieel om een relatie op te bouwen met je kopers en te begrijpen wat hun specifieke eisen zijn. We leerden dat de enige manier om hun vertrouwen te behouden, is om het totale proces van oogst tot verzending onder controle te hebben. Er zijn verschillende uitdagingen waar je mee te maken hebt als je mango's teelt in en exporteert uit Ghana. Zo hadden de meeste telers geen GlobalGAP-certificering toen we begonnen. Daar werken we nu aan - als een groep certificeren we SunGrowers Collective in de Brong Ahafo regio, die op meer dan 400 hectare 6000 tons mango's per jaar teelt. Nu is ongeveer de helft van die producten niet geschikt voor de export, maar het is een basis vanwaaruit we kunnen werken.”

Om meer kopers te vinden voor de Ghanese telers, woonde Kravecas twee jaar geleden Fruit Logistica bij. Sindsdien heeft hij geen Fruit Logistica of Fruit Attraction beurs meer gemist. “Tot mijn verbazing hadden veel mensen geen idee dat Ghana mango's teelt. Dit leidde tot de interesse van veel grote namen. Om er zeker van te zijn dat we mango's kunnen leveren van de kwaliteit die ze tegenwoordig verwachten, hebben we diverse experts ingeschakeld die toezicht houden op het teeltproces. Sommige telers moeten aangemoedigd en opgeleid worden over hoe ze goed voor hun bomen moeten zorgen. Telers besteden soms niet op tijd aandacht aan ziektes, waardoor ze naar andere teeltbedrijven worden verspreid. Het is belangrijk hen de expertise en tools te geven om met deze problematiek om te kunnen gaan. Als de telers niet weten dat hun fruit zal worden geëxporteerd, zullen ze niet zo zorgvuldig omgaan met hun teeltbedrijven. Dit komt doordat degenen, die de mango's verwerken tot gedroogd fruit en sap, niet veel geven om de kwaliteit van de schil of de uiterlijke eigenschappen van de mango. De meeste telers moeten de zekerheid hebben dat er een exportmarkt is voor hun fruit zodat ze worden aangemoedigd om hun teeltbedrijven op zo'n manier te runnen dat ze de kwaliteit kunnen leveren die vereist is voor de Europese supermarkten. Telers krijgen meer betaald voor vers kwaliteitsfruit voor de export", aldus Kravecas.

In Ghana zijn twee verschillende seizoenen waarin mango's geteeld kunnen worden, voornamelijk van de Keitt-variëteit. Het hoofdseizoen loopt van begin mei tot half juni en er wordt in dit seizoen meer dan twee keer zoveel geteeld als in het tweede seizoen. Dat seizoen loopt van december tot januari en gaat gepaard met de nodige risico's. “Afgelopen seizoen hebben we verschrikkelijk weer gehad tijdens het decemberseizoen. Door de gigantische neerslag konden we niets exporteren, wat heel jammer was omdat er zeker wat interesse was voor de mango's”, licht Kravecas toe: “We moeten ons verbeteren voordat het hoofdseizoen weer begint. Dit betekent dat we telers moeten opleiden over hoe ze hun teeltbedrijven constant kunnen onderhouden en ervoor moeten zorgen dat we de grootste oogst behalen in het hoofdseizoen die we kunnen. Er zal een flinke inspanning voor nodig zijn, maar dankzij ons Sungrowers Collective, moeten we grote stappen kunnen zetten.”

Wat betreft infrastructuur: volgens Kravecas zijn de transportmogelijkheden niet zo slecht als men mogelijk denkt. “We hebben een volledig geautomatiseerd verpakkingscentrum waar we de mango's heenbrengen. Sommige van onze plantages zijn letterlijk een minuut rijden van het verpakkingscentrum, maar andere soms wel 6 tot 8 uur. Daarom huren we een logistiek bedrijf in om continu met vrachtwagens heen en weer te rijden. Wanneer dit deel van het proces stabiel is, zullen we 15 containers per week kunnen exporteren”, sluit Kravecas af.

Voor meer informatie:
Alex Kravecas 
MakolaHub Fresh
Tel: +1 201 394 0368 
Email: akravecas@makolahubfresh.com  


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven