Europese aardappelmarkt (week 8)

Nederlandse fabrieken reageerden minder actief op de vraag vanuit België

België
Marktbericht Fiwap / PCA :
Industrie: deze week rustigere markten, met een iets groter aanbod en een wat meer afwachtende vraag van sommige industriële afnemers. De prijzen blijven niettemin ongewijzigd en worden ondersteund.
Fontane: 30,00 tot 32,50 €/q;
Challenger: 30,00 tot 32,50 €/q;
Bintje: “friteskwaliteit”: max 15% onderwatergewicht 1060g/l en PSE min 335 g/5 kg: 27,50 tot 31 €/q afhankelijk van de kwaliteit (PSE, gaartijd ...), de grootte en de afnemer. De aardappelen uit het hoogste segment worden beloond voor de beste partijen en de goede kwaliteit, voornamelijk bedoeld voor verse frites.


Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):


Bintje pootaardappelen:
Nederlandse pootaardappelen, categorie A, voor maart 2019, per 5 ton, los, exclusief btw: weinig transacties, prijzen iets lager op een minder gespannen markt.

Maat 28 - 35 mm : 110,00 - 115,00 €/qMaat 35 – 45 mm : 77,00 - 82,00 €/q


Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:


Nederland
Industrie: de Nederlandse fabrieken hebben minder actief gereageerd op de vraag vanuit België. Omdat ze meer gedekt zijn door overschotcontracten dan hun Belgische concurrenten, zochten ze minder naar vrije partijen. Na een week zonder prijsopgaven kreeg Potato NL vorige week met een prijsdaling te maken. Daarna stabiliseerden de prijzen zich enigszins en stegen ze zelfs voor nabijgelegen fabrieksbestemmingen. De groep ‘superieure’ rassen (Markies, Innovator ...) wordt ook ondersteund. Alle contracten voor het nieuwe seizoen zijn rond, met een gemiddelde toename van 15%. Met een reguliere handel voor distributie, catering en schilmachines zijn de verse thuismarkten ongewijzigd gebleven. De hoogste prijzen liggen tussen de 30 en de 38 €/q voor vastkokende aardappelen. Bij aardappelen voor de uitvoer/export zijn de volumes voor Oosterse landen door de prijs beperkt. Senegal blijft afnemer en Ivoorkust en Mauritanië tonen ook enige interesse. De telersprijzen daalden tot minder dan 30 €/q.

Prijsopgaven PotatoNL: zie ook: www.potatonl.com. * Duidelijk teken dat er spanningen op de markt zijn.Frankrijk
Industrie: de markten worden stabiel gehouden, op basis van 30 €/q voor de klassieke rassen, tot 33 €/q voor de speciale rassen/markten. Export: dynamischer, met name naar Oost-Europese landen (en Spanje + Italië). De vraag naar friteskwaliteit per maat neemt over het algemeen toe. Portugal is ook geïnteresseerd, maar heeft moeite om gelijke tred te houden met de telersprijzen die hoger zijn dan 30 €/q. De telersprijzen variëren van 30 - 35 €/q voor wasbare basisrassen tot 40 - 45 €/q voor vastkokende aardappelen van 'superieure' kwaliteit. De voorraden worden in verschillende subregio's als zwak beschouwd.

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):Duitsland
Op de versmarkt (Rijnland) waren de prijzen met ingang van 15 februari sterk gestegen, om precies te zijn tot 40 €/q voor de opslagcapaciteit van koelkratten en voor kruimige aardappelen tot 38 €/q voor de opslagcapaciteit van koelkratten. Voor de vastkokende aardappelen die te koop waren op teeltbedrijven (Rijnland) varieerden de prijzen van 11 tot 12 € per zak van 25 kg (ongewijzigd).

Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Groot-Brittannië
Gemiddelde prijs teler (gecombineerd van alle markten) week 6: 28,09 € (tegen 28,82 €/q in week 4).


Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven