Ecuador: Ombudsman waarschuwt voor chemicaliën in bananen

Het Bureau van de Ombudsman dringt er bij de ministeries van Gezondheid en Landbouw op aan onderzoek te doen naar de fysieke en milieu-effecten die 17 in bananenplantages gebruikte chemicaliën (inclusief glyfosaat) produceren. Er werd een document opgesteld bij het onderzoek dat in 2010 werd uitgevoerd, nadat Jorge Acosta Orellana een klacht had ingediend.

Acosta wees op het misbruik van werknemers, een gebrek aan staatscontrole en ernstige gezondheidsproblemen in zowel de bananenplantages als onder de nabijgelegen bevolking, veroorzaakt door handmatige en luchtsprays.

Het document van het Bureau van de Ombudsman stelt dat "de rapporten van het ministerie van Gezondheid, Magap en de IESS overweldigend zijn. Ze bewijzen dat ademhalings- en vergiftigingsgevallen vaker voorkomen in populaties die worden blootgesteld aan chemicaliën, wat de gezondheidsrisico's van deze chemicaliën zeer duidelijk maakt."

Hierom werden er aanbevelingen gedaan om een onderzoek uit te voeren om de gezondheidsrisico's van chemicaliën zoals siganex 600, volley, opaal, tuniek, distillatie, tilt, mancozeb II, calixin, gramoxoon en glyfosaat te bepalen. Het gebruik van glyfosaat deed vragen rijzen van Ecuador tot Colombia vanwege het gebruik van gewasbestuiving om cocaplantages in het grensgebied uit te roeien. Julio Escala, voorzitter van landbouwcentrum Simon Bolivar, zei dat dit product in het land gebruikt wordt om onkruid te verdelgen en dat de arbeiders een beschermende uitrusting moeten dragen tijdens gebruik.

Het besluit van het Bureau van de Ombudsman spoort het ministerie van Milieu ook aan om "van alle bananenbedrijven te vragen hun milieuvergunning te handhaven, voorafgaand aan het uitvoeren van activiteiten waarin luchtsprays worden gebruikt als methode voor plaagbestrijding." Benadrukt werd dat deze soort van sprayen ten minste 200 meter van bevolkte gebieden moet plaatsvinden.

Het ministerie van Arbeidsrelaties wordt ook aangeraden onderzoek te doen in bananenplantages en om "voor het nodige personeel te zorgen in een sociale zekerheidssysteem, dat aspecten zoals de werktijden en betalingen kan controleren."

Source: Eluniverso.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.