GAIN/USDA rapport

Aanhoudende sterke groei verwacht voor Zuid-Afrikaanse citrus

Volgens het Global Agricultural Information Network (GAIN) van het ministerie van Landbouw van de Verenigde Staten (USDA) zal de sterke groei van de Zuid-Afrikaanse teelt van grapefruit, sinaasappelen, mandarijnen/clementines en citroenen/limes aanhouden tijdens het seizoen van 2018/19. Deze voorspelling is gebaseerd op de uitbreiding van het areaal, de grote hoeveelheid nieuwe aanplanten in de afgelopen vijf jaar en de gunstige weersomstandigheden.

De Verenigde Staten blijven een belangrijke bestemming voor Zuid-Afrikaanse citrustelers die hun toegang tot de citrusmarkt willen handhaven en uitbreiden. In de periode 2017/2018 had de Zuid-Afrikaanse citrusexport naar de Verenigde Staten een waarde van 47 miljoen dollar (41,4 miljoen euro). De groei in de teelt en bevoorrading van sinaasappel heeft ook geleid tot een toename in de productie van sinaasappelsap.

Volgens het GAIN rapport zal de grapefruitteelt in Zuid-Afrika groeien en de 450.000 ton bereiken in het seizoen 2018/19. Dit is met name te danken aan de uitbreiding van het areaal en de gunstige weersomstandigheden, evenals aan de grotere maten van het fruit en de grote hoeveelheid nieuwe aanplanten in de afgelopen vijf jaar. Volgens de ramingen zal de grapefruitexport met 8% toenemen, vanwege de toegenomen teelt en de grote vraag op de wereldmarkten, met name in Azië en sommige EU-landen.

Naar verwachting zal de sinaasappeloogst met 5% groeien in het seizoen 2018/2019, en 1,62 miljoen ton bedragen, als gevolg van de groei van het areaal, de grotere maten van het fruit en de gunstige weersomstandigheden. De export van dit fuit zal naar verwachting met 4% toenemen in het belastingjaar 2018/19 en de 1,33 miljoen ton bereiken, als gevolg van de groei van de teelt, de toegenomen vraag vanuit China en Hong Kong, en de succesvolle inspanningen om Citrus Black Spot (CBS) op de EU-markt aan te pakken.

 

Mandarijnen, clementines en citroenen

Geraamd wordt dat de oogst van mandarijnen en clementines met 7% zal toenemen in het belastingjaar 2018/19, tot 300.000 ton. Ook dit is te danken aan de uitbreiding van het areaal, de gunstige weersomstandigheden en de nieuwe aanplanten in de afgelopen vijf jaar. Daarnaast wordt verwacht dat de export van mandarijnen eveneens met 7% zal toenemen in 2018/19, tot 280.000 ton. Dit is het resultaat van de groei van de teelt en de strategie van de sector om prioriteit te geven aan exportmarkten als de Verenigde Staten.

Ten slotte stelt het rapport dat de oogst van citroenen en limes met 4% zal toenemen in het seizoen 2018/19, tot 480.000 ton, dankzij de uitbreiding van het areaal, de gunstige weersomstandigheden en de vele nieuwe aanplanten in de afgelopen vijf jaar. De export zal naar verwachting met 5% groeien (tot 330.000 ton), als gevolg van de grotere oogst en de toegenomen vraag vanuit markten in het Midden-Oosten en Azië.


Bron: SImFRUIT, volgens het GAIN rapport


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven