Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Tussen de 85 en 90% van de wereldwijd geconsumeerde truffels komen uit Teruel"

Spanje wordt grootste paddenstoelenteler Europa

De consumptie van zowel wilde als gekweekte paddenstoelen neemt wereldwijd snel toe. Vanwege problemen met substraten hebben grote handelaren in paddenstoelen, zoals Nederland, moeite om hun klanten te voorzien van product. In deze context blijft Spanje groeien en neemt het land de leiderschapspositie in als paddenstoelenproducent in Europa.

"Op dit moment is er sprake van een tekort aan gekweekte paddenstoelen in Europa, maar dat heeft geen gevolgen voor ons", stelt Fernando Serra, Fresh Manager van Laumont. "We werken al jarenlang samen met een klein aantal paddenstoelenkwekers in La Rioja en Cuenca, die ons als leveranciers in alle omstandigheden trouw zijn".

Laumont is gevestigd in Tàrrega, in het Spaanse Lleida, en handelt in truffels, wilde paddenstoelen en gekweekte paddenstoelen. De paddenstoelen worden in Spanje afgezet op de MercaMadrid, MercaBarna en MercaBilbao. Daarnaast worden ze geëxporteerd naar diverse landen. Het bedrijf importeert ook exotische paddenstoelen uit China en Zuid-Korea.

Links: Fernando Serra, met zijn collega's tijdens hun eerste jaar als exposanten op de Fruit Logistica.

"Doorgaans werden dit soort exotische gekweekte paddenstoelen alleen door Nederlandse handelaren geïmporteerd, maar ongeveer 15 jaar geleden besloten wij ze ook te gaan importeren. In de loop van de jaren zagen we dat de import van exotische paddenstoelen heel goed werkte voor ons en sinds zo'n 7 jaar zetten we sterk in op de import over zee, die goedkoper is en een grotere volumecapaciteit biedt".

Als dit bedrijf ergens in uitblinkt in de paddenstoelenbranche, is het in  wilde paddenstoelen. "We onderscheiden ons in de afzet van wilde paddenstoelen, die verzameld worden in bossen in geheel Spanje en verwerkt worden in een fabriek in Valladolid, zowel vers als voor de diepvries. In deze fabriek worden de paddenstoelen verwerkt, gesorteerd en schoongemaakt om ze klaar te maken voor de markt", legt Serra uit.

Volgens Fernando Serra is de Spaanse markt altijd de prioriteit van Laumont geweest. De export van het bedrijf neemt echter aanzienlijk toe. Sinds kort verzendt Laumont ook paddenstoelen naar nieuwe markten als de Verenigde Staten en Canada per luchttransport.

"De vraag blijft groeien en ligt hoger dan het aanbod op dit moment waardoor men vanuit Europa contact met ons opneemt om paddenstoelen te kopen. We hopen ons te blijven positioneren op het gebied van gekweekte paddenstoelen. De populariteit van dit type paddenstoel blijft toenemen doordat het gaat om een gezond product dat vrij is van gewasbeschermingsmiddelen aangezien het met alleen water en substraat gekweekt wordt. Gelukkig is de beschikbaarheid van paddenstoelen in Spanje zeer groot, wat ons in staat stelt om uit te breiden naar andere markten zonder de nationale markt te veronachtzamen", stelt Serra.

 

In tegenstelling tot truffels zijn paddenstoelen niet langer een duur en moeilijk te verkrijgen product. "Vandaag de dag is de consumptie van paddenstoelen genormaliseerd. Het is een toegankelijk product geworden dat in iedere supermarkt te vinden is".

Laumont exporteert truffel naar meer dan 35 landen

Tussen de 85 en 90% van de truffels die wereldwijd worden geconsumeerd, worden verzameld in Teruel en omstreken. Laumont exporteert truffels naar meer dan 35 landen over de hele wereld met Frankrijk als de belangrijkste afzetmarkt. Afgelopen jaar bereikte het bedrijf een omzet van 10 miljoen euro met de export van dit fijnproeversproduct, zowel vers als in diepvries en conserven.

"De truffel is een smaakmaker waar chef-koks optimaal van profiteren. Daarom verkopen we met name aan handelaren die aan luxe restaurants leveren. Om de eindgebruiker beter te bereiken, hebben we een website ontwikkeld waar je truffels kunt kopen zonder dat je naar winkels hoeft te gaan. Voorheen zetten we altijd af in bulk, maar sinds 3 jaar verpakken we het product in alle soorten en maten en versterken we ons Laumont merk".

 

Voor meer informatie:
Fernando Serra
LAUMONT
M:+34 615361123
fernando.serra@laumont.es 
www.laumont.es

Publicatiedatum: