Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Er zijn dit jaar weinig winnaars op de aardappelmarkt"

Amper vrije aardappelen in Belgische bewaring

Tholen – De Belgische aardappelvoorraad is dit jaar 17 procent lager dan het gemiddelde van andere jaren. Momenteel is de totale voorraad 1,81 miljoen ton, waarvan slechts 20% bestemd zijn voor de vrije markt. Begin februari hebben onderzoeksinstellingen PCA, Fiwap en Carah de aardappelvoorraad geïnventariseerd. Inmiddels is 44 procent van de bewaaraardappelen van de oogst van 2018 afgeleverd. Uit de inventarisatie blijkt dat de voorraad aan gecontracteerde aardappelen 12 procent groter is dan het gemiddelde van de vijf voorgaande jaren.

Volgens diverse aardappelhandelaren zijn er dit jaar weinig winnaars. “Dit seizoen zijn er fors minder aardappelen, maar ook de kwaliteit is niet top. Contracten moeten worden afgeleverd, maar als er niet genoeg kilo’s zijn en de kwaliteit laat het afweten, moet er worden bijgekocht op de vrije markt. Maar ook op de vrije markt zijn er erg weinig aardappelen en dat uit zich in de hoge prijzen. Hierdoor is de hoop op andere landen gericht. Wellicht kunnen importaardappelen het gat in de markt op gaan vullen tussen de oude en nieuwe aardappelen.”

Van de totale voorraad is 50% Fontane, terwijl het aandeel Bintje dit jaar slechts 13% is. Vijf jaar geleden bestond de aardappelvoorraad op hetzelfde moment voor de helft uit Bintje. De overige bewaarrassen zijn Markies, Innovater, Challenger, Royal en VR808.

Bron: PCA/Fiwap


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven