Belgapom introduceert ambassadeur van de Belgische friet in Mexico

Tijdens de Belgische economische missie voorgezeten door Hare Koninklijke Hoogheid prinses Astrid nam binnen de grote delegatie namens de Belgische voedingssector onder de vlag ‘Food.be, small country, great food’ ook de Belgische aardappelsector een belangrijke plaats in.

Snel stijgende export van Belgische diepvriesfriet naar Mexico
Nu reeds is België de grootste exporteur van diepvriesaardappelproducten ter wereld, en ook de export naar Mexico stijgt zienderogen. Op deze traditioneel op Noord-Amerika georiënteerde markt is België nu reeds de derde invoerder van diepvriesfriet. Vorig jaar steeg de uitvoer uit ons land met 282 % tot zo’n 10.000 ton.

De Belgische bedrijven willen verder investeren in deze groeimarkt, zeker nu het NAFTA-akkoord tussen de VS, Canada en Mexico begin 2020 vervangen wordt door het USMCE-akkoord, waarvan de impact op de handelsrelaties van de VS met Mexico nog onduidelijk is.

Belgapom onderzoekt ook de mogelijkheden op fytosanitair vlak om eventueel ook de export van verse aardappelen naar Mexico te faciliteren. Dat land produceert immers slechts 65 % van zijn behoefte aan aardappelen.

Belgapom persevent
Tijdens een druk bijgewoond persevent georganiseerd i.s.m. FIT en ingeleid door de Belgische Ambassadeur in Mexico, dhr. Antoine Evrard, in aanwezigheid van de Minister van Economie van het Waalse Gewest dhr. Pierre-Yves Jeholet, situeerde dhr. Philippe Muyters, Minister van Economie van het Vlaamse Gewest, de Vlaamse en Belgische aardappelketen binnen een kader van rijke traditie en samenwerking en een voortdurende inspanning op het vlak van innovatie.

Hij illustreerde dit aan de hand van de samenwerking van Belgapom en de bedrijven binnen de Vlaamse speerpuntcluster Flanders Food, waar tal van innovatieve projecten zijn opgestart. Ook met het Waalse Wagralim lopen diverse bedrijfsprojecten. De sector gelooft ook in ‘artificial intelligence’ zoals het WatchITgrow-project van VITO aantoont. Naast de opvolging van de aardappelpercelen via satellietfotografie wil men de komende jaren ook een online teeltadvies uitbouwen gebaseerd op een brede databank die alle nieuw ontwikkelde ziektebeheersmodellen kan integreren. Dit moet een duurzame aardappelteelt verdere kansen bieden in de Belgische aardappelregio, centraal gelegen in het Europese aardappelteeltgebied.

Ook de nieuwe pilootfabriek in Kortrijk in het kader van het Interreg-project Veg-I-Tec in Kortrijk moet de Belgische aardappel- en groenteverwerking kan innovatie op het vlak van processen en producten stimuleren.

James Bint, de ambassadeur van de Belgische frietkotcultuur nu ook in Mexico.
Tot slot bracht Belgapom secretaris Romain Cools een overzicht van de Belgische aardappelketen met de nadruk op de typisch Belgische frietkotcultuur. Deze authenticiteit - erkend tot nationaal immaterieel erfgoed - vormt samen met de dynamiek van de ganse aardappelketen de basis voor deze unieke sector. De Belgische aardappelverwerking wil nu ook de Mexicaanse consument in staat stellen het rijkelijke gamma aan streetfood met de echte ‘papas fritas Belgas’ te verrijken.

Een 20-tal food journalisten en bloggers namen de proef op de som en genoten samen met de genodigden van de heerlijke frietjes geserveerd in een typische Belgische frietzak met een Mexicaanse chipotle saus. Een fris Belgisch biertje en enkele heerlijke Belgische pralines ronden deze tasting af. En de Belgische ambassadeur van de frietkotcultuur James Bint zag dat het goed was.

De Belgische frietjes waren ook present op het ‘Sabores de Bèlgica’ event, georganiseerd door AWEX, van de Belgische voedingssector, waarop ook de bedrijven Agristo en Mydibel aanwezig waren. En natuurlijk kon de druk bijgewoonde slotreceptie in het historische kader van het Colegio de San Idefolso in het Centro Historico van Mexico Stad niet afgerond worden zonder een pakje Belgische friet en een selfie met James Bint.

Voor meer informatie:
Romain Cools
Belgapom
Sint-Annaplein 3
9290 Berlare
Romain@fvphouse.be 
www.belgapom.be 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven