Verbod op Egyptische uien door Saoedi-Arabië kan EU-markt beïnvloeden

In de tweede helft van januari verbood Saoedi-Arabië de levering van uien door Egypte na inspectie op MRL's. Daardoor is de afzet van Egyptische uien aan Saoedi Arabië gestopt, hoewel de Egyptische regering beweert geen officieel verbod ontvangen te hebben. 

Het probleem is nog steeds niet opgelost en Egypte moet snel een vervanging voor de Saoedische markt vinden. Het verbod heeft niet alleen gevolgen voor de prijzen in het land, maar ook op de reputatie van Egyptische uien, die nu nauwkeuriger geïnspecteerd zullen worden. 

Saoedi Arabië neemt 200.000 ton uien per jaar van Egypte af. Rusland is de tweede grootste markt voor Egypte met 70.000 ton per jaar. 50.000 ton Egyptische uien wordt afgezet in de VAE. Door een tekort aan uien in de EU is er waarschijnlijk een stijging van Egyptische afzet aan Nederland, het VK en andere EU landen. 

Momenteel verlaadt Egypte 50.000 ton uien per maand, exclusief de nieuwe oogst die binnenkort verkrijgbaar is. Egypte is het vierde exportland ter wereld voor uien na India, Nederland en China.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven