Ultrasonics heeft voorkeur nu retailers kiezen voor recyclebare folie

Tesco maakte onlangs bekend over te schakelen op PE-folies voor het verpakken van haar biologische salades. De retailer streeft ernaar om al haar verpakkingen recyclebaar of composteerbaar te maken. Het bedrijf zal hiervoor gebruik gaan maken van milieuvriendelijke ultrasone technologie.   

Kant-en-klare salades worden doorgaans in OPP verpakt dat momenteel nog niet recyclebaar is in het Verenigd Koninkrijk. PE kan daarentegen wel gerecycled worden, bijvoorbeeld tot draagtasjes of overige producten zoals tuinbanken en afvalemmers. 

Terwijl OPP-zakken geproduceerd kunnen worden door gebruik te maken van een conventionele heatsealers waren deze eerder niet geschikt voor de dikkere PE-folies. Vanwege de recente ontwikkeling van hitte-verzegelbare PE-folies zijn er geen verschillende sealingmodules meer nodig wanneer er met OPP en PE gewerkt wordt. Ultrasonics is echter in opkomst als sealtechnologie. De nieuwste generatie verpakkingsmachines, waaronder de Vegatronic 6000 van ILAPAK, kan alle folies ultrasoon sealen van gelamineerde  tot PE- en LDPE-folies. 

ILAPAK VK schat dat een derde van alle VFFS (vertical form fill seal)-verpakkingsmachines bij slaverwerkers en snijderijen nu uitgerust zijn met ultrasone technologie en verwacht dat dit aantal zal stijgen nu andere retailers het voorbeeld van Tesco zullen volgen en de overstap maken naar PE-folies. 

"De mogelijkheid om te kunnen vermelden dat een verpakking volledig recyclebaar is, is een groot voordeel op de hedendaagse markt waar duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt. Net zoals het kunnen vermelden dat er 10% minder folie verspild wordt en 20% minder folie en 30% minder energie wordt verbruikt. Dit alles kan gerealiseerd worden door gebruik te maken van ultrasonics," vertelt Tony McDonald, sales- en marketingmanager van ILAPAK. "Terwijl bedrijven conventionele sealers kunnen gebruiken om zakken van PE-folie te maken, is de ultrasone techniek eigenlijk de enige werkelijk duurzame sealtechnologie." 

De meest doorslaggevende reden om in ultrasonics te investeren, is om lekke verpakkingen te voorkomen. In tegenstelling tot conventionele heatsealers kan er met met ultrasone technologieën door blaadjes geseald worden die per ongeluk in het te sealen gebied terecht gekomen zijn. Dit biedt in economisch en milieu opzicht veel voordelen. Producenten kunnen het percentage dat zij opnieuw moeten verpakken van gemiddeld 8% tot 10% naar 1% terugbrengen. Van iedere ton plastic die gebruikt wordt voor het maken van zakken eindigt 100 kilo bij het afval omdat het ongeschikt is om geseald te worden. Deze onnodige verspilling kan volledig voorkomen worden door ultrasoon te sealen. 

Naast bovengenoemde voordelen kan men door ultrasonics toe te passen tot wel 20% op het folieverbruik besparen en 30% op het energieverbruik ten opzichte van traditionele sealoplossingen.  

Vegatronic 6000:

ILAPAK was één van de pioniers op het gebied van ultrasone sealoplossingen en haar veelzijdige Vegatronic 6000 verpakkingsmachine is inmiddels een begrip in de slaverwerkende sector dankzij het hygiënische ontwerp en de snelle omschakelmogelijkheden. 

Met een snelheid tot wel 80 cycli per minuut, dankzij de digitale servoaandrijvingen, kan deze verpakkingsmachine zakken tot een breedte van 300 mm van vrijwel alle folies verwerken. 

De open frame-constructie stelt de operator in staat om door de machine heen te kijken en zo de baan van de folie in de gaten te houden en dankzij de IP65-bescherming kan de machine volledig gereinigd worden. 

 

Voor meer informatie:
Ilapak
Tel: +44 20 8797 2021 
Email: sales@ilapak.co.uk  
www.ilapak.co.uk  


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven