Zweedse groentenverwerker zoekt witte kool leverancier

Dafgårds heeft nog maar twee leveranciers van lokale Zweedse witte kool. Middels grote advertenties in de lokale pers is het bedrijf op zoek naar nieuwe leveranciers. Traditioneel worden bij Dafgårds de overbekende koolrolletjes met gehakt geproduceerd. Vanaf 1962 leveren lokale telers daarvoor jaarlijks tonnen witte kool. Nu Dafgårds naar verwachting komend jaar 1200 ton witte kool nodig zal hebben, 100 ton meer dan vorig jaar, moet het bedrijf op zoek naar nieuwe leveranciers.

De voorkeur gaat daarbij uit naar lokale telers, onder andere omdat zij na de jarenlange samenwerking precies weten welke koolsoort het meest geschikt is voor de koolrolletjes. Een van de twee lokale leveranciers, is Stockagården. Zij leverden vorig jaar 650 ton aan Dafgårds, voor een vooraf afgesproken prijs, waarin geen rekening werd gehouden met onvoorziene omstandigheden, zoals de droogte van afgelopen jaar en de toegenomen vraag vanuit de consument. Dafgårds kreeg de rest van de benodigde kool van Rasegården, die twijfelt over voortzetting van de samenwerking. “Vijftien jaar geleden werd er bij wijze van spreken gevochten om het contract. Als Dafgårds beter zou betalen, zou het vast geen probleem zijn om meer telers te vinden,” vertelt Fredrik Aronsson van Rasegården.

Om het probleem op te lossen, besloot Dafgårds een deel van de witte kool uit Hongarije te importeren. Het nadeel daarvan was dat de kool eerst gekookt en diepgevroren moest worden. De prijs van de witte kool die aan de handel werd geleverd, is overigens verdubbeld van 0,30 naar 0,60 euro, wat voor Stockagården voldoende was om de slechte oogst te compenseren.

Bron: www.landlantbruk.se


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven