Nieuw: etiket met temperatuurregistratie

Thermolabel boekt vooruitgang in de ontwikkeling van een etiket dat de temperatuur van groenten en fruit registreert. Het zou gaan om een  etiket dat de capaciteit heeft om de temperaturen waaraan bederfelijke producten (met name groenten en fruit) onderworpen zijn, constant te registreren en te authenticeren. Het doel is om de koudeketen te garanderen tijdens het gehele proces vanaf de teelt tot aan het afzetpunt.

Door middel van een etiket wordt de temperatuur van elke doos groenten of fruit gemeten. Op die manier wordt het eindproduct voorzien van een thermografische 'ID-kaart' die de kwaliteit en levensduur van het product tot aan de eindgebruiker garandeert. Op deze manier wordt het ook mogelijk om vast te stellen welke pallets onderworpen zijn geweest aan onderbrekingen van de koudeketen.

Het project biedt ook mogelijkheden voor besparing. De Spaanse groente- en fruitsector verliest jaarlijks namelijk 5% van de export aan ongerechtvaardigde claims, die in de meeste gevallen het gevolg zijn van onderbrekingen van de koudeketen.

De operationele groep Thermolabel werd vorig jaar opgericht en bestaat uit deskundigen van verschillende organisaties. Fepex treedt op als vertegenwoordiger en manager en Thermolabel Technology SL is, met experts op het gebied van kwaliteit, logistiek en R+D+i projectmanagement, de technisch coördinator van het project. Medalchemy SL beschikt over meer dan vijftien jaar ervaring in het onderzoek naar nieuwe chemische componenten en is verantwoordelijk voor het testen van het materiaal dat gebruikt wordt voor de inkt. Daarnaast maakt BONNYSA AGROALIMENTARIA SA, een van de belangrijkste teeltbedrijven van tomaat in Spanje, onderdeel uit van de groep.

De groep werkt samen met het Interuniversitair Instituut voor Moleculaire Erkenning en Technologische Ontwikkeling (IDM) van de Universiteit van Valencia. Thermolabel is van plan haar project in te dienen in het kader van de operationele groepen van de Europese Associatie voor Innovatie, in de context van het Nationaal Programma voor Plattelandsontwikkeling 2014-2020.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven