Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse Picvert gaat groenten zonder bestrijdingsmiddelen telen

Een paar jaar geleden wilde Picvert deel uitmaken van een initiatief om het gebruik van fytosanitaire producten te verminderen. “Gezien de politieke context waarin veel middelen uit de handel worden genomen en waarin consumenten zich steeds meer tot gezondere, duurzamere producten wenden, zal de conventionele landbouw met steeds meer uitdagingen te maken krijgen. Er moeten dus alternatieven gevonden zien te worden die passen bij een duurzame manier van telen. Bij Picvert hebben we altijd kleinschalige tests gedaan om te zien welke alternatieven bepaalde chemische stoffen konden vervangen. In 2018 zijn we echter pas echt begonnen met gewasbeschermingsmiddelvrij telen, zegt projectverantwoordelijke Louise Lefèvre.

Louise Lefèvre, op de 2019-editie van de Fruit Logistica-beurs

Waarom kiezen voor gewasbeschermingsvrijeteelt in plaats van een residuvrije teelt?
Allereerst legt Louise uit dat een residuvrije teelt in een gecontroleerde omgeving in kassen plaatsvindt en dus eenvoudiger te implementeren is dan een teelt op open velden, waarbij we geen invloed hebben op de ‘teeltkalender’ van de buurman. Het is daarom moeilijker te garanderen dat een ‘buitenproduct’ volledig vrij is van residuen van bestrijdingsmiddelen.

Om nog een stapje verder te gaan heeft het bedrijf heeft er ook voor gekozen om volledig gewasbeschermingsmiddelenvrij te telen: “bij residuvrij telen is er geen verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maar gaat het erom dat er geen gewasbeschermingsmiddel in het eindproduct terug te vinden is. Bij Picvert zijn we aardig op weg om helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken,” zegt Louise.


Maar wat is dan het verschil met biologisch telen?
“We doen veel vruchtwisselingen, een van de beste manieren om gezonde gewassen te krijgen. Op dit moment wisselen we om de 5 tot 7 jaar. Hierdoor kunnen we het bodemleven diversifiëren en ervoor zorgen dat gewassen minder last krijgen van ziekten. Als we biologisch zouden gaan telen, zouden we ons land moeten omzetten en moeten alle gewassen die daarop worden gekweekt, biologisch zijn. Door te bepalen welke teelt we willen omzetten, hopen we echter een soepelere overgang naar een teelt zonder gewasbeschermingsmiddelen te kunnen maken. Daarnaast maken we, in tegenstelling tot de biologische landbouw, gebruik van conventionele zaden,” zegt Louise.

Jonge scheuten sla, geteeld zonder gewasbeschermingsmiddelen

Aan de andere kant is het interessant om te weten dat het bedrijf sommige biologische landbouwvereisten overtreft. "We hebben ervoor gekozen om helemaal geen in de biologische landbouw veel gebruikte chemische gewasbeschermingsmiddelen of op koper gebaseerde producten te gebruiken. In plaats daarvan gebruiken we voornamelijk bio-controleproducten, op basis van micro-organismen en paddenstoelen. Daarnaast maken we gebruik van voorouderlijke landbouwtechnieken en mechanisatie,” legt Louise uit.

Enkele bevredigende eerste resultaten
We hebben 8 hectare jonge sla- en spinaziescheuten geteeld zonder gebruik te maken van chemische middelen. "We hebben producten van zeer goede kwaliteit verkregen en onze hoeveelheden zijn ook gelijk gebleven. Verder klopt het dat het droge seizoen dat we hebben gehad eigenlijk best gunstig was voor deze gewassen,” zegt Louise. Picverts partner Auchan, die het project vanaf het begin heeft gesteund, heeft ervoor gezorgd dat Picvert een deel van de producten zonder gewasbeschermingsmiddelen heeft kunnen telen. De rest van de producten van het bedrijf zijn nog steeds op de conventionele manier geteeld, omdat 2018 een testjaar was. Het doel was om – vóórdat begonnen werd met het telen van grotere volumes – ervoor te zorgen dat er gegarandeerd geleverd kon worden.


Voor 2019 wil het bedrijf de grootte van de volumes onveranderd laten, maar de producten wel graag afzetten onder het “Cultivé Sans Pesticide”-certificaat en andere partners zien te vinden om deze innovatieve en milieuvriendelijke aanpak te promoten.

Voor meer informatie:
Louise Lefèvre
Picvert
7 Rue d'Enfer
80200 Estrées Mons
Mobiel: +33 6 47 25 32 61
l.lefevre@picvert.info

Publicatiedatum: