Moeilijke vooruitzichten bananenmarkt VK voor bananentelers Saint Lucia

Bananentelers op het eiland Saint Lucia zetten zich schrap voor een moeilijke tijd voor de sector vanwege de niet erg rooskleurige vooruitzichten op de markt in het Verenigd Koninkrijk. Dit heeft te maken met de invoering van een quotumsysteem door exporteur Winfresh.

Voor de komst van de tropische storm Kirk vorige jaar, die 80 tot 90 procent van de teelt verwoestte, verkocht Winfresh 15.000 dozen bananen per week in het VK, maar de projecties voor 2019 zijn gedaald naar 6000 dozen per week. Een groot deel van deze daling is het gevolg van het overstappen van een enkele klant van conventionele fairtrade bananen op biologische fairtrade bananen, die op Saint Lucia niet geteeld worden.

In een poging om de gevolgen van deze beslissing op hun zaken te beperken, wenden bananentelers zich nu tot de lokale markt voor de verkoop van hun fruit. Enkele van deze afnemers betreffen Massy Stores en enkele individuele opkopers die hun bananen naar verschillende Caribische eilanden exporteren.

William Theodore, voorzitter van de Banse Farmers Group in Laborie, zegt binnen enkele maanden problemen te voorzien wanneer de opbrengst van de bananenteelt in Saint Lucia weer op een hoger niveau komt. Volgens Theodore, die zijn bananen aan de nationale fairtrade organisatie NFTO verkoopt en aan Massy Stores, is de voorspelling van 6000 dozen per week voor dit jaar onvoldoende. Hij zegt te hopen dat Winfresh terugkomt op dit besluit en de export zal verhogen.

Volgens een artikel op loopslu.com was landbouwminister Ezechiel Joseph zwaar gekant tegen de beslissing en heeft hij Winfresh aangespoord om alternatieve markten aan te boren. Hij heeft gesproken met vertegenwoordigers van Winfresh en de NFTO om zijn zorgen te delen.

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven