Adriaan van Belzen, Daily Onions:

"Dit jaar weinig winnaars op de uienmarkt maar wel een hoop concurrentie erbij"

Tholen - De  exportcijfers van de uien kwamen afgelopen week opnieuw rond de 12.000 ton uit. "Niet geweldig, maar aan de andere kant is het ook niet niks", constateert Adriaan van Belzen van Daily Onions. "De vraag van overzee is heel beperkt. Israël vraagt wel naar uien en ook de vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk is redelijk goed. Oost-Europa is ook aan de markt, maar zij krijgen vanuit het oosten veel uien aangevoerd."

"Het is nu wachten op de grote stromen importuien. Er zijn al redelijk wat Chinese uien gearriveerd en daar was kwalitatief niets mis mee. Ook in Engeland liggen Chinese uien. Het is nu wachten op de rest van de importuien en die zullen uit alle windhoeken en windstreken deze kant op komen. Landen waar we nooit van gehoord hebben, sturen nu uien naar Europa, " zegt Adriaan.

"In week 10 zullen de eerste Nieuw-Zeelandse uien arriveren. Ik heb een rondje door Nieuw-Zeeland en Tasmanië gemaakt en de kwaliteit van die uien is super. Zij zullen absoluut meer uien naar Europa sturen. Met dit prijsniveau is Europa een enorm interessante markt voor ze, waar men andere jaren in een land als Japan meer geld kan maken. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft grote contracten met ze afgesproken en dat was al enkele jaren niet gebeurd."


Adriaan was afgelopen week in Nieuw Zeeland / Australië en zag daar mooie, grove uien

De baalprijs van de middelsortering ligt momenteel tussen de 45 en 47 cent, de grove uien worden voor 51/52 cent verkocht. "Een paar maanden geleden dachten velen nog dat de prijs richting de 70 cent zou gaan, maar dat zie ik toch niet zo snel gebeuren", zegt Adriaan. Op de vraag of hij het een mooi jaar vindt, antwoordt hij: "Ik vind er niets aan. Wellicht zijn zulke jaren goed voor het besef dat er ook tekorten kunnen ontstaan, maar uiteindelijk zijn er weinig winnaars en heb je er wel veel concurrentie bij."

Voor meer informatie:
Daily Onions BV
Mob: +31 654 225 886
adriaan@dailyonions.com 
www.dailyonions.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven