Duitse supers verkopen record hoeveelheid AGF

Volgens ramingen zal de afzet van AGF in de Duitse retail in 2018 hetzelfde zijn als in het jaar ervoor. In 2017 werd met bijna 15 miljard euro een record gevestigd. In 2018 is er een lichte stijging in fruit (+1%) en een kleine afname in groenten (-1%). Het goede jaar dat eraan vooraf ging, kon alleen geëvenaard worden door hogere gemiddelde prijzen, omdat de aankoopvolumes met 4% daalden voor fruit en met bijna 3% voor groenten.

Een lichte toename in de fruitafzet binnen de retail werd bereikt door retailers met een uitgebreid assortiment. Op de fruitmarkt daarentegen was er een kleine winst in het marktaandeel van discounters voor groenten. Verliezen werden geleden onder de outlets buiten de voedingshandel. 

Vooruitzichten fruit voor 2019
Na een trage afzet tot midden november en de grote oogst in Europa, zal de appelafzet tijdens de tweede helft van het seizoen versneld moeten worden. Een Europese inventaris van bijna 4,2 ton (uitgezonderd Italië en het VK) op 1 november 2018 lag beduidend hoger dan in 2016 en 2015 (resp. 3,8 miljoen ton), en 2017 (2,8 miljoen ton).

Na een zwakke kiwi-oogst in 2017 komen veel Zuid-Europese landen terug met een betere oogst. De omstandigheden voor de start van het seizoen waren niet zo gunstig als in het vorige jaar, omdat er nog genoeg kiwi's uit Nieuw-Zeeland op de markt waren. In Europa en Californië zou de kiwi-oogst op zo'n 800.000 ton moeten komen. Dit is hetzelfde niveau als twee jaar geleden. De zwakke oogst van het voorgaande jaar wordt met 9% overschreden. 

De citrusoogst zal hoger uitvallen in het Middellandse Zeegebied, vooral in Marokko en Spanje. De fruitmarkten zouden in 2019 wel goed voorzien moeten zijn tijdens de eerste helft van het jaar als het weer normaal blijft. 

Vooruitzichten voor groenten
De markt voor opgeslagen groenten blijft spaarzaam tijdens de eerste maanden van 2019. In het geval van uien wordt de import geraamd vroeg te beginnen met Europese voorraden (met uitzondering van Spanje) die tegen het eind van maart sterk afgenomen zullen zijn. 

Er zijn geen belangrijke verschuivingen in de teelt van bepaalde groenten in Spanje. Hier is het areaal voor paprika, komkommer en tomaat licht gestegen en het areaal voor aubergine is licht afgenomen. De watervoorraden worden aangevuld, waardoor er voldoende geïrrigeerd kan worden. De oogst hangt vooral af van de temperaturen en is daarom moeilijk te voorspellen. 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven