Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw mandarijnenras Leanri groot succes in Castellón

"Ondanks crisis zijn nieuwe citrusrassen winstgevend"

Tot nu toe werden er al licenties verstrekt voor zo'n 700.000 bomen van het nieuwe mandarijnenras Leanri, waarvan de rechten worden beheerd door de Protected Vegetable Varieties Company (CVVP) en dat dit jaar haar eerste seizoen zal beleven. Leanri en het nieuwe citroenras Summer Prim zijn momenteel de meest gevraagde bomen van CVVP

Volgens de manager van het bedrijf, Reyes Moratal, waarmee FreshPlaza een interview had tijdens Fruit Logistica in Berlijn, worden er vooral in de provincie Castellon veel Leanri-bomen geplant maar ook wel in de overige Spaanse citrusteeltgebieden. In Castellon waren telers op zoek naar opties om hun welbekende Clemenules (een vrij ras) mee te vervangen omdat de productie hiervan in deze provincie binnen vrij korte tijd een zeer hoog niveau bereikt. Het gevolg hiervan is dat de prijzen extra onder druk komen te staan. De oogst van dit ras duurt van december tot eind februari. 

"De nieuwe Leanri mandarijn wordt als een sensationeel ras beschouwd. Telers die boomgaarden bezochten waar het ras al geteeld wordt, besloten er massaal voor te kiezen," vertelt Reyes Moratal. "Het is een ras met geweldige smaakeigenschappen die lijken op die van het bekende ras Murcott."

Van het nieuwe citroenras Summer Prim werden er al 700 hectare aangeplant voor de commerciële teelt. De bomen zijn met name in de regio Murcia te vinden, hoewel er nu ook licenties afgegeven worden in de provincie Valencia. "Het ras Summer Prim is bedoeld om een belangrijk gat in de markt te vullen, dat ontstaat wanneer het seizoen van de Spaanse Fino citroenen voorbij is en er alleen nog maar Verna citroenen beschikbaar zijn. De afzet van dit ras bereikte in januari een piek toen er meer licenties verkocht werden dan in heel het jaar 2018," aldus Moratal. 

De vertegenwoordigster van het bedrijf geeft toe dat het huidige citrusseizoen moeizaam verloopt voor de sector en dan met name wat betreft de vrije rassen. "Het is zo dat de beschermde rassen die wij beheren ook in enige mate last hebben van de huidige prijzencrisis maar desondanks zijn zij nog altijd winstgevend voor alle betrokken partijen en vooral voor de telers. Op dit moment is het Nadorcott- seizoen in volle gang en we zullen af moeten wachten hoe de markt zich ontwikkelt in de tweede helft van het citrusseizoen. 

De Protected Vegetable Varieties Company, die momenteel vier partners heeft, is op zoek naar nieuwe partners en is bereid om de rechten van ieder beschermd groente- of fruitras te beheren. 

"Wij zijn van mening dat er te veel rassen blootstaan aan fraude of illegale vermeerdering en wij kunnen veel bijdragen tegen relatief lage kosten, aangezien we op dit vlak over meer dan tien jaar ervaring beschikken. We zijn beschikbaar voor kwekers in Spanje of het buitenland en voor ieder ras. Blauwe bessen, steenfruit, kiwi's en druiven bieden momenteel bijvoorbeeld veel kansen. We werken aan de verbetering van onze traceerbaarheidssystemen en juridisch beheer om onze klanten een nog betere dienstverlening te kunnen garanderen."

De Protected Plant Varieties Company is één van de sponsoren van de komende editie van het Global Berry Congress, dat van 25 tot 27 maart in Rotterdam plaats zal vinden. 

 

Publicatiedatum: