Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aanvoer uit Chili begint af te nemen

Import blauwe bessen in VS nog steeds groot

Momenteel bereikt de import van Chileense blauwe bessen in de Verenigde Staten een piek. 

"De laatste paar weken en ook de komende twee weken bereikt de aanvoer een piek," legt Tom Richardson van het in Los Angeles gevestigde The Giumarra Companies uit. "Rond één maart zullen de hoeveelheden af gaan nemen. Aan de volumes uit Chili is nu al te merken dat ze dalen. Er is een overgangsperiode van drie weken van de aanvoer uit dit land naar die uit Noord-Amerika. Vanaf begin maart zullen de hoeveelheden dus snel kleiner worden."

Hij merkt op dat de import uit Chili dit seizoen zo'n 10% lager was.  "Dit heeft met name met het weer te maken. De afgelopen weken was er sprake van recordhitte en hierdoor was er minder fruit beschikbaar voor de export," legt hij uit. "Ik denk dat er meer fruit naar de verwerkende industrie is gegaan." Richardson voegt er aan toe dat het seizoen in Chili, dat in de eerste week van december van start ging, waarschijnlijk een week eerder dan normaal zal eindigen. 

Peru een steeds grotere speler
Peru beleefde daarentegen een sterk seizoen. "We hebben extra volumes uit Peru geïmporteerd. De aanvoer was groter dan voorgaande jaren," vervolgt Richardson. "Dit is een trend die zich de komende jaren voort zal zetten."

De vraag naar blauwe bessen is nog altijd sterk. "Het aandeel van zachtfruit wordt steeds groter, zowel in het conventionele als biologische productaanbod," legt Richardson uit. "We zien dat de zachtfruitcategorie steeds meer terrein wint op de AGF-afdeling."

Prijzen passen zich aan
De prijzen liggen op een vergelijkbaar niveau met die van vorig jaar. "Dit is ook te verwachten tijdens de piekaanvoer uit Chili," zegt Richardson. "Zodra de hoeveelheden afnemen, dan zullen we zien dat prijzen hierop reageren en dat de markt weer aantrekt."

Nu de aantallen uit Chili en Peru geleidelijk afnemen, staat in Florida het binnenlandse seizoen op het punt te beginnen. "We hebben vernomen dat de oogst in Florida er beter uitziet dan de voorgaande twee seizoenen. Als we niet verrast worden door koud weer in maart dan kunnen we de eerste volumes half maart verwachten," aldus Richardson. 

Voor meer informatie:

Tom Richardson 
The Giumarra Companies
Tel: +1 (562) 308-5480
trichardson@giumarra.com  
https://www.giumarra.com/

Publicatiedatum: