Peru: export avocado blijft gelijk aan vorig jaar

De export van Hass avocado uit Peru zal naar verwachting een 335.000 ton bereiken, wat een vergelijkbaar volume is aan de export in het vorige seizoen, aldus Daniel Bustamante Canny, voorzitter van ProHass. Hij stelde dat de oogst gelijk zou zijn aan die van 2018 omdat voor zover de opbrengst van de oudere boomgaarden lager zal zijn, de verwachting is dat de oogst van de jongere boomgaarden dat compenseert en in balans houdt.

Bustamante melde tevens ook dat het seizoen in 2019 zich over een langere periode zal uitstrekken omdat de nieuwere plantages, met name die in het noorden van het land, vroeger in productie komen. “In eerdere seizoenen begonnen de belangrijkste oogstvolumes in mei te komen. Nu zal er al een belangrijke toename van de oogst plaatsvinden in april. Dit is een erg positieve ontwikkeling, want daarmee voorkomen we pieken van het aanbod in de markt en zal er een meer stabiele levering zijn op het wereldtoneel,” voegde hij toe.

Betere marktomstandigheden
Bustamante, die tevens ook de commercieel manager is van Agricola Cerro Prieto (ACP), zei dat zowel Azië als de Verenigde Staten grotere aantallen Peru Hass avocado’s zullen gaan ontvangen dit jaar. Er is in Azië een nieuwe en groeiende markt aangeboord en in de VS wordt de binnenlandse oogst verwacht te zullen dalen, dus zal er meer vraag zijn naar Peru avocado’s. “Die beide markten zullen een deel van het fruit afnemen dat anders voor Europa bestemd zou zijn geweest, waardoor de Europese markt gecompliceerder zou zijn geworden vanwege mogelijk overaanbod. Nu is het zo dat ook Zuid Afrika een oogstdaling verwacht, dus zal ook de markt in Europa over het algemeen gunstigere omstandigheden kennen dan vorig jaar,” aldus Bustamante.

Peru hoopt op toegang tot Zuid Korea en Thailand dit jaar
Daniel Bustamante stelde tevens dat ProHass nauw heeft samengewerkt met Senasa, de nationale gezondheidsdienst voor landbouw en plantenteelt, om de markttoegang van Peru Hass tot landen in Zuidoost Azië te bewerkstelligen, zoals Zuid Korea en Thailand. Er blijken echter nog steeds een aantal fytosanitaire uitdagingen te bestaan die de autoriteiten eerst moeten oplossen.
Tenslotte noemde de president van ProHass de deelname aan Fruit Logistica 2019 als een highlight voor de Peruaanse Hass avocado exporteurs, die daar met een belangrijke vertegenwoordiging aanwezig waren en met veel belangstellende klanten van over de hele wereld konden spreken.

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven