Ecuador: 1000 ton pitahaya export vanuit Palora verwacht

De eerste pitahaya’s van het seizoen zijn geoogst in Palora, dat de grootste teeltregio is in het land. Telers verwachten dit seizoen tussen deze maand en maart een 1000 ton te exporteren. Dat zal worden afgezet in Azië, Europa en voor het derde jaar nu ook in de VS. Eén van de eerste exportzendingen betrof een verscheping van 240 kg biologische pitahaya naar de VS vanuit de kassen van Sangay in Palora. Dit was een partij luchtvracht die op 11 februari naar Los Angeles verzonden werd vanaf de Mariscal Sucre luchthaven in Quito. Het exotische gele fruit werd geteeld in een kas van 5000 vierkante meter. Andere telers hebben hun planten in de volle grond.

De biologische pitahaya wordt geteeld in een kas. Een net beschermt de planten, die middels druppelirrigatie hun natuurlijke voedingsstoffen krijgen toegediend. “We gebruiken daarvoor verschillende samenstellingen, zodat de teelt volledig biologisch blijft. We sturen in juni nog een tweede partij van 300 kg en volgend jaar zullen we meer bestemmen voor de export,” aldus Juan Guarderas, supervisor van Sangay.

De activiteit van arbeiders en vrachtauto’s is intens rond de plantages, die gelegen zijn in de vijf parochies die Palora, een kanton van Morona Santiago, rijk is. Vanaf de weg kijkt men uit over de uitgebreide velden met dit fruit beplant. Er zijn in dit gebied 672 telers met in totaal 1528 hectare pitahaya, waarvan 664 volgens het landbouwministerie dit jaar zullen oogsten.

De teeltvereniging van pitahayatelers uit Palora telt 138 leden die besloten zelf hun export te organiseren om een kiloprijs reductie van het fruit te voorkomen wanneer dit via een exporteur verhandeld zou worden. Gezamenlijk kunnen ze in een week tijd 5000 kg exporteren naar de VS, Hong Kong, Singapore, Maleisië, Spanje, Duitsland en de VAE naast andere landen.

Bron: elcomercio.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven