De oogst van Fuerte begonnen; vroege hittegolf heeft effect op komende Hass-oogst

Zuid-Afrikanen denken 30% minder avocado's te oogsten

De eerste raming voor het avocadoseizoen 2018-2019 bedraagt tussen de 15,5 en 16 miljoen dozen van 4 kilo, vertelt Derek Donkin, directeur van het overkoepelende Subtrop. Dit is ongeveer 6 miljoen dozen minder dan vorig jaar toen er sprake was van een recordoogst. De daling kan deels toegeschreven worden aan ongunstige weersomstandigheden.

Gedurende de weken 39 tot 41 beleefde Zuid-Afrika een hittegolf, die leidde tot het afvallen van grote hoeveelheden jong fruit, met name bij Hass- of aan Hass verwante bomen. 

Een aantal mensen binnen de sector vreest dat de verliezen als gevolg van het afvallen van fruit landelijk tot wel 40% op kunnen lopen. Deze daling zal echter gecompenseerd worden door het feit dat nieuwe avocadoplantages productief worden. 

Kwekerijen breiden capaciteit uit om aan vraag te beantwoorden
Nu de avocadosector fors groeit beiden ook kwekerijen hun capaciteit uit om de toenemende  vraag bij te kunnen benen.

"We rekenen erop dat de groei aanhoudt en afgaande op wat kwekerijen leveren, verwachten we dat het avocadoareaal de komende jaren jaarlijks met 1.000 tot 1.500 hectare zal groeien," vertelt Derek. "Voorheen zagen we een groei van 500 tot 750 hectare per jaar maar de toenemende capaciteit van kwekerijen maakt een snellere groei mogelijk."

De nieuwe plantages bestaan voor het grootste gedeelte uit Hass. De meeste nieuwe plantages met groenschillige rassen zijn bedoeld voor de afzet op de lokale markt,  vroeg of laat in het seizoen. 

De eerste export komt doorgaans in week 11 of 12 in Europa aan. 

Kwaliteitsproblemen bij vroege avocado's
In Tzaneen begon de oogst van het ras Fuerte een week geleden. De aanvoer wordt aangevuld met Fuerte uit Mozambique. Het fruit profiteert van de goede prijzen op de lokale markt die al sinds december op hetzelfde hoge niveau liggen, rond de €10,90 per doos. Nu de aanvoer groeit, zijn de prijzen gezakt naar zo'n €8,40 per doos.

"Er zit goed en minder goed fruit tussen," vertelt avocadohandelaar Ricardo Kotze.

Sommige van de avocado's van de nieuwe oogst hebben last van stengelrot, een probleem dat wel vaker voorkomt bij vroeg fruit. Desondanks worden de avocado's door de grote retailketens tegen hoge prijzen verkocht. 

Veel fruit later geplukt tijdens de recordoogst van vorig jaar
Vanwege de overvloedige oogst besloten veel telers vorig jaar om het fruit wat langer aan de bomen te laten totdat de prijzen na de piekaanvoer weer zouden stijgen. Doorgaans zijn de prijzen in december en januari hoog (nog niet zo lang geleden waren er in deze maanden alleen uit Spanje en Israël geïmporteerde avocado's op de markt).

Het voorbije seizoen bereikten de prijzen niet meer het niveau van €12,90 tot €14,20 per doos zoals in december en januari van  de seizoenen daarvoor.  

Deze trend zal zich dit seizoen niet herhalen omdat het aan de boom laten hangen van de toch al rijpe avocado's problemen op zou leveren. Het fruit wordt op deze manier nog langer blootgesteld aan stinkwantsen, vervetapen en dieven. Bovendien vergroot het de stress op de bomen tijdens een kwetsbare periode waarin het fruit voor het volgende seizoen al gezet is en zich snel ontwikkelt. 

Telers in KwaZulu-Natal, de Oostkaap en in toenemende mate ook in de Zuidkaap proberen de gaten in de aanvoer te dichten. 

 

Voor meer informatie:
Derek Donkin
Subtrop
Tel: +27 15 306 6240
Email: derek@subtrop.co.za
https://www.subtrop.co.za/


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven