Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stijging Litouwse teelt legt druk op opslagcapaciteit

Hoewel toetreding tot de EU in 2004 door veel telers als bedreiging gezien werd, doet de sector het 15 jaar later beter dan ooit. De teelt stijgt door hogere opbrengsten en de export neem toe. Maar de sector staat ook voor uitdagingen volgens Zofija Cironkienė van de Lithuanian Vegetable Producers Association. 

Zofija Cironkienė van de Lithuanian Vegetable Producers Association.

Cironkienė: "Wij lobbyen met de regering en doen de pr voor de sector. Consumenten willen weten waar hun voeding vandaan komt. Daarom staan we op lokale beurzen om onze producten te laten zien en het verhaal erachter te vertellen."

In 2007 werd een label voor duurzaamheid geïntroduceerd. De producten die dit dragen zitten tussen conventionele en biologische producten in. Gebruikers moeten voldoen aan eisen die het gebruik van stikstof en beschermingsmiddelen verminderen. 

Export steeds belangrijker
De 100 leden van de coöperatie zijn goed voor een teelt van 65.000 ton vollegrondsgroenten, 20.000 ton kasgroenten en 90.000 ton aardappelen. De grootste telers leveren aan supermarkten. Met de toetreding tot de EU kregen telers toegang tot nieuwe rassen en beschermingsmiddelen. Hierdoor namen de opbrengsten toe. Voor de aardappelteelt is de export belangrijk geworden en het belang van export wordt ook voor andere producten, zoals kroten, groter. De stijging van de opbrengst van dit product is 30% de afgelopen jaren. Daardoor is de verwerking en export essentieel geworden. 

"Als vereniging houden we de voorraden van onze leden bij, omdat wij vaak buitenlandse belangstellenden benaderen. Wij leggen het contact en laten het verder over aan de teler en de mogelijke klant." Lidmaatschap van de EU bracht ook concurrentie. Litouwse supermarkten en consumenten hebben liever binnenlandse producten. Soms wordt met de labeling gesjoemeld. Daar steekt de coöperatie een stokje voor. "We willen consumenten helpen deze producten te herkennen door b.v. informatie over de seizoenen van de binnenlandse teelt te geven."

Weinig opslagcapaciteit
“We volgen trends en ontwikkelingen op de markt en organiseren seminars voor de telers." De telers staan voor een aantal uitdagingen. Wat teelt betreft zijn investeringen in irrigatiesystemen nodig, omdat Litouwen perioden van droogte kent. "De droge periodes worden elk jaar langer, vooral in de lente en vroege zomer. Dan lopen planten uit en worden wortels gevormd."

Door de stijgende teelt is de opslagcapaciteit kleiner geworden. "De regering ziet dat in en wil helpen." Vooral tuinbouw is een belangrijke sector voor de werkgelegenheid. "Bij ons is niet veel geautomatiseerd. Een bedrijf van 200 ha heeft 60 mensen in dienst. Daar komen tijdens het seizoen nog eens 30 seizoensarbeiders bij. Het wordt steeds moeilijker om mensen te vinden, omdat veel Litouwers naar West-Europa trekken."

Voor meer informatie:

Lithuanian Vegetable Producers Association
Zofija Cironkienė
T: +370 (0)687 40049
E: ldaa@ldaa.lt 
W: www.ldaa.lt  

Publicatiedatum: