E.Leclerc heeft hogere omzet in Polen ondanks koopzondagverbod

E.Leclerc heeft meer omzet in Polen ondanks koopzondagverbod
E.Leclerc Polska, de Poolse tak van de Franse retailer, had in het afgelopen jaar een toename in omzet van 3,89%. De omzet kwam daarmee neer op PLN 2,91 miljard (€672,3 miljoen), ondanks dat de Poolse overheid een einde heeft gemaakt aan koopzondagen. Volgens de directeur van de Poolse tak,  Jean-Philippe Magré, waren koopzondagen in 2017 goed voor een aandeel in de omzet van 7%. Om voor het koopzondagverbod te compenseren heeft E.Leclerc Polska uitvoerige promotiecampagnes gevoerd voor de rest van de week. Deze campagnes waren in 2018 met name toegespitst op het vers-assortiment van de keten, zoals voor vlees, fruit en zuivel. Ook werden kortingsacties die normaal voor het weekend waren bestemd op donderdagen gehouden.
Bron: esmmagazine.com

Duitsland: Metro verwacht kandidaten voor overname Real-hypermarkten
De Duitse groothandelaar verwacht dat er binnenkort meer boden worden geplaatst op vestigingen van zijn hypermarktketen Real. De boden zullen nu nog niet bindend zijn. Bindende boden ter overname zullen zes tot acht weken later naar voren komen. Metro-CEO Olaf Koch gaf aan dat het bedrijf de voorkeur heeft om het met verlies draaiende Real in zijn geheel van de hand te doen. Dit is echter een lastig proces wegens de regelgeving van de Duitse mededingingsautoriteit. Koch verwacht een positieve prijs voor Real in verband met de vastgoedportfolio en de activiteiten op het gebied van ecommerce. Analisten hebben echter als prognose gesteld dat Metro mogelijk een kandidaat voor overname zal moeten betalen om de keten uit Metro's handen te halen. Concurrerende Duitse ketens hebben mogelijk interesse in de winkels, hoewel investeringsbedrijven de meest waarschijnlijke kandidaten voor de overname gaan zijn.
Bron: reuters.com

Duitsland: Metro AG heeft minder winst in eerste kwartaal
Metro AG heeft in zijn eerste fiscale kwartaal minder winst behaald. Ondanks dat blijft het bedrijf vasthouden aan de beoogde winstverwachting. Eerder meldde het bedrijf een lichte toename in omzet voor dit kwartaal. In de drie maanden tot 31 december daalde de bedrijfswinst met 7,9% tot €335 miljoen De bruto winst daalde met 11,2% tot €296  miljoen, terwijl de netto winst met 12,7% afnam tot €202 miljoen. Volgens Metro kwam dit met name door schommelende wisselkoersen. De onderliggende winst nam met 0,4% toe tot €181 miljoen.
Bron: kamcity.com

Spanje: DIA heeft 14,9% minder bruto omzet
Het Spaanse DIA heeft zijn resultaten over 2018 bekend gemaakt. Hieruit blijkt dat de bruto jaaromzet met 14,9% is afgenomen tot €9,39 miljard. De like-for-like omzet daalde in het jaar met 3,6%, terwijl deze in 2017 nog toenam met 4,9%. Aan het einde van 2018 had DIA een netwerk van 6.157 winkels. Er werden in het jaar 336 vestigingen geopend en 280 winkels gesloten. De bruto winst daalde met 35% tot €337,9 miljoen, wat ten dele kwam door het sluiten van de Clarel-keten in Spanje en Portugal. De netto schuld van DIA steeg met €506 miljoen tot €1,45 miljard.
Bron: retailanalysis.igd.com

China: Suning neemt warenhuisketen van Wanda over
Suning,com heeft een warenhuisketen overgenomen van het Chinese vastgoedbedrijf Wanda Group. Hierdoor heeft het vastgoedbedrijf van miljardair Wang Jianlin activiteiten buiten de kern van de onderneming af kunnen stoten. Suning is een van de grootste online en offline retailers van China. Voor een vooralsnog onbekend bedrag worden 37 warenhuizen met een lidmaatschapsaantal van 4 miljoen klanten overgenomen. Als gevolg van de overname stegen de aandelen van Suning met 3,1%.
Bron: forbes.com

Dunnes nog steeds marktleider in Ierland
Dunnes Stores heeft volgens statistieken van Kantar Worldpanel zijn positie als marktleider in de Ierse supermarktsector weten te behouden. De Ierse sector heeft records gebroken tijdens de kerstperiode, met een omzet die jaar op jaar toenam met 3,4%. Dunnes heeft in de periode van 12 weken tot 27 januari 2019 een marktaandeel behaald van 23,1%. De keten wist genoeg nieuwe consumenten aan te trekken om zijn omzet met 4% te vergroten. Volgens het verslag van Kantar Worldpanel heeft Dunnes 20.000 nieuwe huishoudens als klant kunnen werven dankzij onder andere het sterke eigen huismerk. Tesco kreeg een marktaandeel van 22,1%, terwijl SuperValu, Lidl en Aldi marktaandelen hadden van respectievelijk 21,6%, 10,6% en 10,9%.
Bron: checkout.ie

Zuid-Afrika: Spar Group heeft 8,2% meer omzet
De Zuid-Afrikaanse retailer en groothandelaar Spar Group Ltd heeft in de afgelopen 17 weken een toename in omzet van 8,2% gezien. Dit kwam met name door de activiteiten in Zuid-Afrika zelf. De groepsomzet nam in de periode van 17 weken tot 26 januari toe van 33,78 miljard rand (€2,12 miljard) in het jaar ervoor tot tot 36,53 miljard rand (€2,28 miljard) in dit jaar. Bron: reuters.com

India: Swiggy breidt uit met thuisbezoring
Het Indiase online platform voor thuisbezorging Swiggy breidt zijn diensten uit met de introductie van Swiggy Stores. Waar eerst de kern van het bedrijf lag bij de thuisbezorging van levensmiddelen, worden nu ook andere producten zoals medicijnen, bloemen en babyproducten aangeboden. Swiggy wil met de nieuwe diensten een bezorg-app worden waar consumenten voor al hun behoeftes bij terecht kunnen en waarmee elke winkel in de omgeving kan worden bereikt.
Bron: bloombergquint.com

VS: Consumenten lopen warm voor online supermarkten
Volgens het marktonderzoeksbureau IRi krijgen Amerikaanse consumenten een steeds positievere houding tegenover online boodschappen doen. Dit is terug te zien in de hogere omzet die door de online supermarktsector wordt gegenereerd. In de periode van 52 weken tot 30 december 2018 steeg de omzet van het online supermarktsegment met 35,45 tot $58,9 miljard (€52,1 miljard). Verpakte levensmiddelen en non-food producten werden het meest verkocht. Consumenten blijken volgens de Consumer Connect Survey van IRi echter ook steeds meer interesse te krijgen in diepgevroren producten en gekoelde versproducten. "Hoewel versproducten en diepgevroren producten als categorie binnen e-commerce nog steeds onderaan staan, zijn er wel tekenen te zien van significante groei. Dit impliceert dat retailers, waarschijnlijk mede dankzij flexibele opties zoals afhaaldiensten, leren te begrijpen hoe ze online deze producten optimaal aan kunnen bieden", aldus IRi. Met de enquête werden 2.200 consumenten ondervraagd. De consumenten gaven aan dat er online meer voordeel te vinden is met betrekking tot schoonheidsproducten. Dit geldt minder voor levensmiddelen. De enquête liet ook zien hoe consumenten online bewuster met hun uitgaves omgaan dan in traditionele supermarkten. Millennials en Gen X'ers zijn het meest op zoek naar voordelen in het online segment, maar zijn tevens degenen die het meeste moeite hebben om zich alledaagse producten te veroorloven.
Bron: grocerydive.com

VS: Thuisbezorgstartup krijgt investering van $940 mln
De in zelfrijdende wagens voor thuisbezorging gespecialiseerde startup Nuro heeft via de SoftBank Group voor $940 miljoen (€831,5 miljoen) aan financiering verkregen. Het bedrijf, dat in Silicon Valley is gevestigd, wordt door de bank op $2,7 miljard (€2,4 miljard) gewaardeerd. Nuro werd in 2016 opgericht door de ingenieurs Dave Ferguson en Jiajun Zhu, die eerder werkzaam waren bij Google in verband met een project voor zelfrijdende auto's. De financiering van SoftBank kwam tot stand door het Vision Fund, dat gebruikt wordt voor grote investeringen in snelgroeiende techbedrijven. Nuro introduceerde vorig jaar een zelfrijdende bestelwagen, in staat is zelfstandig bestellingen aan huis te bezorgen. Ook werd een samenwerkingsverband gestart met de Amerikaanse keten Kroger. Nuro is voornamelijk actief in San Francisco, maar gaat het geld gebruiken om ook buiten de thuisbasis  uit te breiden met partners, nieuwe bezorggebieden en een groter wagenpark.
Bron: reuters.com

US Foods meldt jaarresultaten over 2018
US Foods Holding Corp., een van de grootste distributeurs van levensmiddelen in de VS, heeft zijn resultaten bekend gemaakt voor zowel het vierde kwartaal als het gehele fiscale jaar van 2018. Het totale volume dat het bedrijf op de markt plaatste daalde in het vierde kwartaal met 0,8%. Het volume dat strikt bedoeld was voor onafhankelijke bedrijven in de horeca daalde met 3,9%. De netto omzet steeg met 0,8% tot $6,0 miljard (€5,3 miljard). De bruto winst nam met 1,6% toe tot $1,1 miljard (970 miljoen). De inkomsten voor de aftrek van inkomstenbelasting nam met $5 miljoen (€4,4 miljoen af tot $132 miljoen (€116,8 miljoen). De netto inkomsten daalden met $156 miljoen (€138,0 miljoen) tot  $100 miljoen (€88 miljoen). De aangepaste bruto winst steeg met 2,4% tot $297 miljoen (€262,7 miljoen). Over het gehele fiscale jaar werd een volume vermarkt van 1,2%. In het geval van leveringen aan onafhankelijke restaurants was 3,8%. De neeto omzet steeg met 0,1% tot $24,2 miljard (€21,4 miljard). De bruto winst steeg met 2,1% tot $4,3 miljard (€3,8 miljard). De inkomsten voor de aftrek van inkomstenbelasting steeg met $92 miljoen (€81,4 miljoen) tot $496 miljoen (€438,7 miljoen). Het netto inkomen nam $37 miljoen (€32,7 miljoen) af tot $407 miljoen (€360 miljoen). De aangepaste bruto winst steeg met 4,3% tot $1,1 miljard (€970 miljoen).
Bron: businesswire.com  

VS: Walmart beëindigt samenwerking met Deliv
Walmart Inc en het logistieke bedrijf Deliv stoppen met hun samenwerking op het gebied van thuisbezorging. Hierdoor loopt Walmart een tegenslag op in de concurrentiestrijd met Amazon. Walmart ging vorig jaar met een aantal thuisbezorgdiensten samenwerkingsverbanden aan, om zo aan huis te kunnen leveren in zo'n honderd Amerikaanse steden. Eerder werd geprobeerd met Uber en Lyft samen te werken, wat echter niet lukte. Ook doet Walmart met moeite pogingen om eigen werknemers voor thuisbezorging in te zetten. Deliv was een van de eerste partners voor thuisbezorging voor Walmart. Samen werden pilot-programma's opgezet in Miami en San Jose. Volgens anonieme bronnen werd de samenwerking aan het eind van januari stopgezet.
Bron: reuters.com


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven