Alanar Fruit gaat samenwerken met Peruaanse teler

"Wij zijn het eerste bedrijf dat jaarrond premium vijgen kan leveren"

Tijdens de vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn heeft de Turkse exporteur Alanar bekendgemaakt samen te gaan werken met een teler in Peru. Dankzij deze samenwerking zal Alanar markten wereldwijd het hele jaar door van vijgen kunnen voorzien en daar is tot dusver nog geen enkele andere vijgenexporteur in geslaagd. 

Alanar is een Turks fruitexportbedrijf dat zich richt op de export van onder meer vijgen, granaatappelen en kersen. Het bedrijf, dat graag uit wilde breiden, heeft veel succes gehad met de export van Turkse Bursa vijgen. "Tijdens Fruit Attraction in Madrid kwamen we Peruaanse telers tegen en dit heeft de bal aan het rollen gebracht," aldus Yavuz Taner, voorzitter van het bestuur van Alanar. "Ons doel is een wereldwijde samenwerking op het gebied van marketing en wij zullen het eerste bedrijf zijn dat jaarrond vijgen van topkwaliteit kan leveren. De Peruaanse vijgen zijn geen zwarte Bursa vijgen, zoals Alanar in Turkije teelt. De Peruaanse vijgen zijn iets kleiner maar beschikken wel over de hoge kwaliteit waar het Alanar merk om bekend staat."

Van links naar rechts: Yavuz Taner, voorzitter van het bestuur van Alanar - Emrah Ince, algemeen directeur vanTekfen Agri - Alfredo Quispe, directeur van het teeltbedrijf - Murat Gigin, voorzitter van het bestuur van Tekfen Holding - Ricardo Gómez, commercieel directeur van het teeltbedrijf. 

De samenwerkingsovereenkomst werd gevierd met een enorme taart die versierd was met vijgen.  

De samenwerking houdt ook investeringen van beide partijen in. Zo zal de Peruaanse teler zo'n 60 hectare toevoegen aan zijn bestaande areaal van 40 hectare. "We zullen de telers in Peru ook uitnodigen in Turkije om hen te laten zien hoe wij hier te werk gaan," legt Emrah Ince, voorzitter van het bestuur van Tekfen Agri, uit. "Op deze manier kunnen we de kwaliteit van de Peruaanse vijgen nog verder verhogen. Alanar zal ook verpakkings- en sorteeroplossingen leveren zodat de klanten de kwaliteit krijgen die ze inmiddels van Alanar gewend zijn. Om dit te bereiken, sturen we een aantal van onze technici naar Peru om hen op te leiden. Momenteel verzenden Peruaanse telers hun vijgen uitsluitend per luchtvracht maar we hebben wat proeven gedaan waaruit is gebleken dat de vijgen ook over zee kunnen worden vervoerd. We zonden een partij naar Rotterdam en het resultaat was uitstekend."

Yavuz Taner van Alanar snijdt de taart aan

Het teeltbedrijf in Peru teelt momenteel jaarlijks zo'n 500 ton vijgen. Het is de bedoeling om dit volume de komende twee tot drie naar 2.000 ton te brengen. "Op dit moment hebben we 40 grote klanten in 25 landen, waaronder India, Oekraïne en een aantal Zuid-Amerikaanse landen. Het idee is om samen in deze partnerschap te investeren en verder te groeien. Eerst willen we er echter zeker van zijn dat onze plannen ook op de goedkeuring van ons huidige klantenbestand kunnen rekenen. We voegen de daad graag bij het woord en het is dus aan ons om te laten zien wat we in huis hebben. Op het ogenblik zijn er geen grote uitdagingen maar als deze wel op ons pad komen, dan zullen we ze moeten overwinnen," aldus Taner.  

Bovenste rij: Nigel West, Emrah Ince, Efe Yedibaslar, Yigit Gokyigit
Onderste rij: Yavuz Taner, Alfredo Quispe, Murat Gigin, Ricardo Gómez, Nick Peters

De vijgenbedrijven hebben verschillende seizoenen, dus er zal geen sprake van concurrentie tussen de twee vijgenrassen zijn. "Momenteel loopt het contract tot aan het einde van het seizoen en we verwachten dat deze periode volgens plan zal verlopen. Hierna wordt het contract omgezet in een vijfjarenplan," aldus Ince. "We zijn echter zeer ambitieus en hopen dan ook dat deze samenwerking zal leiden tot de jaarronde teelt van nog vele andere producten. Als het met de vijgen goed gaat, dan is er mogelijk ook ruimte voor granaatappelen, die een groot succes zijn in Turkije. Het seizoen ervan duurt maar vijf maanden, dus de mogelijkheid om de teelt uit te breiden in Peru zou een geweldige kans zijn. Andersom zijn er ook mogelijkheden. Zo teelt Peru premium blauwe bessen en is de teelt hiervan in Turkije wellicht ook mogelijk. We zullen hierbij wel wat hulp van onze nieuwe partners nodig hebben."

Het trotse team van Alanar viert het nieuwe project!

Voor meer informatie:
Efe Yedibaslar
Alanar
Tel: +90 533 478 5521
Email: Efe.yedibaslar@alanar.com.tr  
www.alanar.com.tr 


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven