Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marktbericht Week 5 Landbouwministerie

Italiaanse peren behouden hun monopoliepositie op de Duitse markt

Volgens het wekelijks marktbericht van het Ministerie van Voedsel, Landbouw en Consumentenbescherming (BLE) blijven Italiaanse peren het beeld op de Duitse perenmarkt bepalen. De aantallen Abate Fetel en Stanta Maria zijn gedaald. De belevering van Williams Christ veranderde niet noemenswaardig. Binnenlandse Alexander Lucas peren in maten 60/70 en 70/80, evenals Nederlandse Conference, Gellert en Lucasperen werden vrijwel geheel uitverkocht, zodat er weinig meer ingekocht konden worden. De Early Desires met rode blos vanuit Nederland vulde het aanbod van blos peren verder aan.

De handel was rustig en de winst was niet zoals verwacht.
Desondanks wilden aanbieders hun prijzen niet aanpassen. De schaarse Midden-Europese peren waren stabiel in prijs vanwege de beperkte beschikbaarheid. De eerste partijen Bon Chretien peren uit Zuid Afrika verschenen op de markt voor 17 euro per doos van 12,5 kg. Toch brachten deze aankomsten geen versnelling teweeg in de handel.

Lees hier het volledige marktbericht.

Appelen
Stabiele verkopen boden constante prijzen, maar de vraag was beperkt en daarom was er soms sprake van een overaanbod. Prijzen werden hier en daar verlaagd in de hoop de verkoop daarmee wat te stimuleren.

Peren
De handel was enorm stil. De marges schoten tekort. Desondanks bleven de prijzen gelijk. Zuid Afrikaanse Bon Chretien verscheen op de markt voor 17 euro per 12,5 kg.

Tafeldruiven
Er waren moeilijk klanten voor druiven te vinden. Soms hielpen aanbiedingsacties daarin. Maar zodra ook maar de geringste tekortkomingen in het fruit werden ontdekt, storten de prijzen bedenkelijk hard in.

Sinaasappelen.
Aan de ene kant was er voldoende vraag, maar aan de andere kant bracht het koude weer toch niet de toename in verkopen die ervan gehoopt werd. Ondanks een algemene stabiliteit in de handel waren de prijzen wat grillig, met name op vrijdag.

Kleine citrussoorten
Het winterweer genereerde levendige verkopen. Sommige partijen mandarijnen waren nog verkrijgbaar voor lagere prijzen, terwijl andere partijen in prijs omhoog gingen. Halverwege de week daalden prijzen iets toen de vraag in de markt wat afnam.

Citroenen
Dankzij de koude verliepen de verkopen vlot. Daarom werden de prijzen op hetzelfde niveau behouden. Toch was een ruim aanbod, met name vanuit Turkije, regelmatig reden voor aanzienlijke kortingsacties.

Bananen
Zoals verwacht mag worden rond deze tijd van het jaar, was de handel ook deze week rustig. De afleveringen van rijpers stemden overeen met de vraag. Zodoende was er weinig variatie in prijs.

Bloemkool
De vooral Franse partijen concurreerden met bloemkolen uit Spanje en Italië. De beperkte vraag versterkte deze competitie. Op een geven moment stortten de prijzen daarom overal in.

IJsbergsla
Spaanse partijen behielden praktisch een monopolie. Aanvankelijk was de markt wat stug, maar de beschikbare aantallen namen dusdanig toe dat de oorspronkelijk hogere prijzen naar beneden doken.

Komkommers
Er was voortdurend sprake van een overaanbod. Om de verkoop te helpen, verlaagden aanbieders hun prijzen. En met succes, want de verkoop steeg daarna.

Tomaten
De verkopen stemden niet overeen met de beschikbare hoeveelheden. En hoewel er hier en daar nog een wat vriendelijker beeld in de vraag bestond, gingen de prijzen vooral naar beneden.

Paprika
Er was weinig vraag. De Spaanse paprika’s bleven in alle kleuren op een stabiel niveau. Afhankelijk van de variëteiten was er hier en daar nog wat beweging in.

Lees hier het volledige marktbericht.

Publicatiedatum: