Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

KCB:

"Brexit: Bereid u voor op controles na 29 maart"

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU). Het is voor (internationale) agro-ondernemers zaak om goed voorbereid te zijn. Het vertrek van de VK - met of zonder akkoord - uit de EU betekent dat mogelijk op korte termijn na dit vertrek eisen gesteld gaan worden bij de export of import van plantaardige producten (o.a. groenten, fruit, snijbloemen en potplanten) van en naar het VK. Welke eisen dat zijn, is nog onbekend.

Het VK als ‘derde land’
Door de Brexit wordt het VK een zogeheten ‘derde land’. Hierdoor krijgt u mogelijk al met ingang van 29 maart 2019 te maken met strengere eisen en complexere procedures voor in- en uitvoer van producten. Een situatie die vergelijkbaar is met de export naar andere landen buiten de EU. Doet men nu zaken met het VK en heeft men geen ervaring met zakendoen buiten de EU? Bereid u dan hierop voor en houd rekening met het scenario waarbij er geen overgangsfase komt en er na 29 maart 2019 formaliteiten gelden en controles worden uitgevoerd.

Welke stappen kan men al nemen?
Afhankelijk van de precieze uitkomst van de Brexit gaat het KCB op enig moment controles uitvoeren voor de import en export van groenten, fruit, snijbloemen en potplanten van en naar het VK. Doet men voor het eerst zaken met het KCB? Registreer dan bij het KCB. Verdiep u ook tijdig in het gebruik van de systemen e-CertNL en CLIENT Import. Ook dient men rekening te houden met douaneprocedures. Men moet zich tijdig bij de verschillende instanties aanmelden en ervoor zorgen dat men toegang heeft tot de diverse systemen. De belangrijkste voorbereidende stappen die u nu al kunt zetten, heeft het KCB hier voor u op een rij gezet. Houd bij de voorbereiding rekening met een doorlooptijd van enkele weken.

NB Om te weten welke douanevoorbereidingen en certificaten nodig zijn, is de ondernemer geadviseerd de Brexit Impact Scan te doen. Deze scan, opgesteld door de douane, brengt de persoonlijke situatie in kaart en geeft ondernemers advies op maat. Daarnaast kan men deze flowchart erbij pakken, waarin enkele in ieder geval te nemen stappen staan opgesomd.

Bron: KCB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven