Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Danny Deen (Denimpex) maakt overzeese uientoer

"Maten overzeese uien wel aan de grove kant en van goede kwaliteit"

Danny Deen van Denimpex houdt zich al sinds de jaren 70 met de overzeese uienimport bezig. Onlangs heeft hij weer zijn jaarlijkse tour gemaakt. "De Europese situatie is sinds het jaar 2007 niet meer zo geweest, namelijk lage opbrengsten en hoofdzakelijk kleinere maten en een groot percentage van de oogst wat behandeld is met anti kiem MH 30 heeft niet zijn werk gedaan door een te droge en warme zomer."

"In de landen van het Zuidelijk halfrond is het precies andersom geweest. Ze hebben daar een goede oogst met ouderwetse opbrengsten per ha omdat het in december daar veel geregend heeft en januari en februari droge en goede temperaturen heeft gegeven", vertelt de importeur.

"De maten zijn daarentegen in de Zuidelijk halfrond landen wel aan de grove kant en de kwaliteit in het algemeen hebben we heel lang niet zo goed gezien", zegt Danny. "De actuele prijzen in Europa hebben we ook al heel wat jaren niet meer gezien en dat is dit seizoen eigenlijk wereldwijd het geval."

Denimpex is reeds in november 2018 begonnen met de import vanuit China met wekelijkse aankomsten in de maten 60/80, 70/90 en 95/110, daar aan die maten een tekort in Europa was behalve in Spanje. Doordat we dit al zagen aankomen, hadden we ook onze documentatie met GlobalGAP en Smeta in orde", vertelt Danny.

"De kwaliteit van de Chinese Uien is overwegend van zeer goede kwaliteit en wordt goed ontvangen in de diverse landen waar men deze maten zoekt."


Tasmanië en Argentinië

Normaliter doet Denimpex in deze periode ook import vanuit Japan maar die hadden een te kleine oogst om naar Europa te exporteren en hun maten die grof zijn, waren dusdanig in de vraag dat de prijs voor deze uien in Europa te hoog zouden worden.


Chili

Deze maand krijgt Denimpex ook uien uit Amerika omdat de aanvoer vanuit China door het Chinese Nieuwjaar drie weken niet mogelijk was. De eerste Nieuw Zeelandse Uien zijn reeds onderweg en zullen begin maart aankomen in alle maten. Witte uien zullen dit jaar vanuit India, Mexico en Australië worden geïmporteerd met de eerste aankomsten deze week vanuit India.

Rode uien zullen begin maart in kleinere hoeveelheden vanuit Nieuw Zeeland en Tasmanië hun weg naar Europa vinden en zal dan in eind mei hoofdzakelijk gedomineerd worden door Egypte.

"Omdat de oogst in Brazilië dit jaar niet al te goed is, zal er voor dit land met 210 miljoen inwoners veel geïmporteerd worden vanuit Argentinië en Chili, dus wij verwachten van die drie producerende landen niet veel uien naar Europa zullen komen."

"Egypte heeft de laatste jaren veel uien naar Arabische landen en Rusland geëxporteerd, dus zal dit ook weer doen het komende seizoen. Met de actuele situatie in de wereld en de hoge prijsverwachtingen in de diverse aanvoerlanden zal het een lange en warme zomer worden in Europa", besluit Danny.

Voor meer informatie:
Danny Deen
Denimpex
Sint Antoniesbreestraat 10
1011 HB Amsterdam – Holland
Phone: 0031(0)206246390
Danny@denimpex.nl
www.denimpex.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven