Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nieuw mandarijnenras blijft langer aan de boom

Citrustelers in Florida kunnen uitkijken naar een nieuwe pitloze mandarijn die langer aan de boom blijft, twee eigenschappen waar telers naar op zoek zijn, zo zeggen wetenschappers van de Universiteit van Florida. 

'Marathon' is een vroege easypeeler en beschikt over goede smaakeigenschappen," aldus Fred Gmitter van het Institute of Food and Agricultural Sciences van de Universiteit van Florida, 

"De mandarijn rijpt in oktober en in sommige seizoenen zelfs nog eerder en kan tot en met december aan de boom blijven," legt Gmitter uit. "Deze lange periode is gunstig voor telers die over een beperkte arbeidscapaciteit beschikken of die hun product willen afzetten wanneer de prijzen goed zijn."

"Het is uniek dat deze mandarijn zo lang aan de boom kan blijven zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit en houdbaarheid na de pluk," vervolgt Gmitter. "Het ras dankt de naam Marathon hier dan ook aan."

Hoewel het ras nu nog niet bij kwekerijen verkrijgbaar is, zullen telers volgens Gmitter voor het einde van 2019 de eerste bestellingen voor Marathon kunnen plaatsen. De gecertificeerde bomen zullen geleverd worden aan erkende citruskwekerijen in Florida voor vermeerdering, waarna telers de bomen half of eind 2019 kunnen bestellen. 

De onderzoekers van de Universiteit van Florida kruisten in 2004 een ras dat leidde tot de ontwikkeling van marathon. Het maakte onderdeel uit van een reeks kruisingen om pitloze easypeelers te ontwikkelen met verschillende rijpingsseizoenen. Volgens Gmitter is Marathon ook in enige mate bestand tegen citrusgreening (Huanglongbing of HLB). 

"Bingo' een ander ras van de Universiteit van Florida en dat eerder werd geïntroduceerd, kwam voort uit dezelfde reeks kruisingen," legt Gmitter uit. "Telers hebben al ruim 150.000 Bingo-bomen aangeplant en ze hopen de eerste mandarijnen het komende seizoen te kunnen vermarkten. 

"Bingo is de eerste pitloze easypeeler voor telers in Florida die zeer vroeg in het seizoen rijpt en die op de versmarkt de concurrentie aan kan gaan met fruit van buiten Florida," aldus Gmitter. 

Het onderzoek dat leidde tot de ontwikkeling van beide rassen werd deels gesubsidieerd door de Florida Citrus Production Research Advisory Council (FCPRAC) en de New Varieties Development and Management Corporation (NVDMC). 

 

Voor meer informatie:
Brad Buck 
University of Florida
Ph: +1 (352) 294-3303
bradbuck@ufl.edu
www.ifas.ufl.edu


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven