grotere verliezen voor Ocado

Russische magnaat doet bod op Spaanse Dia

China: Pinduoduo verkrijgt mogelijk meer dan $1 mld
De Chinese e-commerce-startup Pinduoduo Inc. heeft met zijn aandeelhouders een tweede beursgang gemaakt om meer dan 50 miljoen aandelen te verkopen. Op deze manier kan het bedrijf mogelijk ongeveer $1,5 miljard (€1,3 miljard) aan financiering verkrijgen. Het in Sjanghai gevestigde bedrijf wil 37 miljoen zogeheten American depository shares verkopen, terwijl investeerders nog eens 14,8 miljoen aandelen plaatsen. De aandelenkoers van Pinduoduo stond onlangs op $30,33 (€26,73), maar zakte daarna terug naar ongeveer $29 (€25,56). 
Bron: bloomberg.com

VAE: Dubai plant nieuwe vrijhandelszone
Dubai South, dat namens de overheid van Dubai vastgoed ontwikkelt, is van plan om Dh2 miljard (€481,2 miljoen) te investeren in een vrijhandelszone gericht op e-commerce. In deze zone kunnen buitenlandse bedrijven projecten op starten, die volledig in eigen handen blijven. Normaal mogen buitenlandse bedrijven die in de Verenigde Arabische Emiraten actief zijn slechts voor maximaal 49% het eigen bedrijf in bezit houden. De overige 51% moet in handen zijn van een lokale onderneming. De nieuwe vrijhandelszone krijgt een oppervlak van 920.000 vierkante meter en krijgt de naam EZDubai. Het terrein is naast e-commerce ook bedoeld voor logistieke ondernemingen. De bouw van het terrein begint waarschijnlijk ergens in 2019. Dubai is nu al het hoofdkwartier van hete grootste e-commercebedrijf van de regio. Dit bedrijf is Souq.com, dat in 2017 door Amazon werd overgenomen. Ook is Noon.com in Dubai gevestigd, wat een online winkelsite is van de miljardair Mohammad Alabbar.
Bron: gulfnews.com

Polen: Maxima Grupė voltooit fusie van Stokrotka en Sano
De in Litouwen gevestigde retailer Maxima Grupė heeft in Polen de fusie van de ketens Stokrotka en Sano voltooid. In december 2018 kreeg de Stokrotka-keten van Maxima Grupė alle aandelen van Sano in handen van Miglione Investments Limited, dat in Cyprus gevestigd is. De fusie werd op 1 februari afgerond. De Sano-winkels zullen in de eerste helft van dit jaar worden heropend als Stokrotka-locaties. "We kozen voor het Stokrotka-merk wegens de goede naam. Hierdoor heeft de keten een sterke positie in het buurtwinkelsegment", aldus Maxima Grupé-CEO Dalius Misiūnas. "We beginnen nu aan een nieuwe fase in Polen, waarbij we focussen op het verbeteren van de bedrijfsvoering en het openen van nieuwe winkels." Op dit moment bestaat de Sano-keten uit 36 winkels in het noordwesten van Polen.
Bron: esmmagazine.com

VK: Britse grote ketens verliezen marktaandeel
De vier grootste supermarktketens van het Verenigd Koninkrijk hebben in de periode van 12 weken tot 27 januari marktaandeel moeten inleveren. Dit blijkt uit resultaten van het marktonderzoeksbureau Kantar Worldpanel. Tesco, Asda en Morrisons verloren 20 basispunten aan marktaandeel. Sainsbury's verloor 40 basispunten. De omzet bij de grote ketens viel hoger uit wegens de inflatie. De omzet steeg bij Tesco met 1%, bij Asda met 0,7% en bij Morrisons met 0,4%. De omzet daalde bij Sainsbury's met 0,3%. Bij Aldi en Lidl steeg de omzet met respectievelijk 9,1% en 7,3%. 
Bron: uk.reuters.com

Spanje: Russische magnaat doet bod op Dia
De Russische zakentycoon Mikhail Fridman heeft met zijn investeringsgroep LetterOne plannen voor een bod tot overname van de Spaanse discountketen Dia. Het overnamebod zit op 56% boven de aandelenprijs van de keten. LetterOne is nu al de grootste aandeelhouder van Dia met een aandeel van 30%. Het bedrijf wil de rest van Dia overnemen voor bijna €300 miljoen, oftewel €0,67 per aandeel. Als deze overname daadwerkelijk plaatsvindt, zal LetterOne een verdere kapitaalinjectie uitvoeren.
Bron: uk.reuters.com

VK: grotere verliezen voor Ocado 
Ocado heeft aangegeven dat de verliezen in het afgelopen jaar verder zijn toegenomen. De online supermarkt had in de periode van 12 maanden tot 2 december een bruto verlies van £44,4 miljoen (€50,8 miljoen). In dezelfde periode van het jaar ervoor stond dit verlies nog op £9,8 miljoen (€11,2 miljoen). De omzet steeg in het afgelopen jaar met 12,3% tot £1,59 miljard (€1,8 miljard). Volgens CEO Tim Steiner heeft Ocado nu een platform in werking dat op de lange termijn voor significante waarde zal zorgen.
Bron: bbc.com

Britse retailsector heeft meer omzet in januari
De Britse retailsector zag in januari de totale omzet toenemen. Analisten van het British Retail Consortium waren hierover positief, maar zeggen alsnog voorzichtig te zijn over of deze trend wel aan zal houden. Enkele van de redenen voor deze zorgen zijn de onzekerheden omtrent Brexit en het afnemende consumentenvertrouwen. De retailomzet steeg in januari met 2,2%. In dezelfde periode van vorig jaar stond de groei nog op 1,4%. Zodoende nam in januari het sterkst toe sinds juni 2018. Op like-for-like basis steeg de retailomzet in januari met 1,8%. In januari 2018 was dit nog 0,6%. In de periode van drie maanden tot januari nam de omzet van non-food producten met 2,6% af. Op like-for-like basis was dit 3,2%. De omzet van levensmiddelen steeg met 1,3% en op like-for-like basis met 2,4%. Dit was voor deze categorie de hoogste toename sinds september.
Bron: retailgazette.co.uk

EuroCommerce doet beklag over Slowaakse overheid
EuroCommerce, een branchevereniging die de sectoren voor retail en groothandel in Europa vertegenwoordigt, heeft twee klachten in gediend bij de Europese Commissie tegen de Slowaakse overheid. De klachten hebben specifiek betrekking op een nieuwe belastingwet voor retailers, die door Slowakije wordt ingevoerd. De belastingwet is alleen van kracht voor buitenlandse bedrijven in Slowakije, die hierdoor 2,5% van hun netto omzet aan de overheid over moeten dragen. De Slowaakse overheid hoopt hierdoor €87 miljoen aan belastingen te kunnen innen. De wet is per 1 januari ingegaan. Volgens EuroCommerce komt de nieuwe wetgeving op twee punten niet overeen met de regelgeving van de EU. Ten eerste worden alle Slowaakse retailketens op deze wet uitgezonderd. De belastingheffing vormt een onwettige ondersteuning voor de overheid en lijkt in die zin op belastingwetten voor retail die in Polen en Hongarije zijn ingevoerd. Deze eerdere wetten werden door de Europese Commissie al veroordeeld als onwetmatig. Het tweede probleem van de nieuwe belastingwet is het discriminerende uitgangspunt in strijd is met het principe van de algemene vrijheid van onderneming.
Bron: esmmagazine.com

Canada: Empire mag Safeway-personeel uitkopen
Empire Company Limited heeft toestemming gekregen om personeel bij Safeway-vestigingen in British Columbia uit te kopen. Op deze manier wil het bedrijf de winstmarges van Safeway in deze regio verbeteren. Door op deze manier banen te saneren worden de bedrijfskosten verlaagd en wordt volgens Empire een gelijk speelveld voor concurrentie gecreëerd in British Columbia.
Bron: canadiangrocer.com

VS: Saladworks krijgt meer afdelingen bij ShopRites
Na een succesvolle proefperiode gaat de salade-restaurantketen Saladworks dit jaar meer afdelingen openen bij vestigingen van ShopRite in de omgeving van Philadelphia. Saladworks opende in februari voor het eerst een vestiging binnen een supermarkt bij een gerenoveerde ShopRite-locatie. De locatie is in handen van Wakefern Food Corp., dat onderdeel is van Brown’s Super Stores Inc. Mede door de sterke positieve reacties van consumenten worden nu twee Saladworks-restaurants geopend bij een ShopRite- en een Fresh Grocer-vestiging van Brown's in Philadelphia en Wyncote, Pennsylvania. Volgens de CEO van Saladworks, Patrick Sugrue, moeten de afdelingen met het einde van het eerste kwartaal in bedrijf zijn gegaan.
Bron: supermarketnews.com

VS: Target breidt nieuw klantenprogramma uit
Target breidt een nieuw klantenprogramma uit, dat vorig jaar bij wijze van pilot was ingezet in Dallas-Fort Worth. Het programma, Target Circle, wordt nu ingevoerd bij een aantal andere steden. Zo gaat Target Circle van start in Charlotte, Denver, Indianapolis, Kansas City en Phoenix. Met Target Circle kunnen consumenten 1% van hun bestedingen terugkrijgen. Ook kan er via het platform worden gekozen voor goede doelen en kunnen er persoonlijke kortingen worden verkregen. Bovendien krijgen consumenten die zich voor het programma aanmelden op hun verjaardag een cadeau van Target.
Bron: retailanalysis.igd.com

VS: Ahold-Delhaize overweegt overname van Zycus
Ahold-Delhaize gaat in de VS samenwerken met het bedrijf Zycus, dat is gespecialiseerd in software voor source-to-pay oplossingen. Ahold-Delhaize heeft de licentie verkregen voor het softwarepakket van Zycus, waarmee onder andere leveringscontracten, e-sourcing en andere onderdelen van het inkoopproces kunnen worden beheerd. Volgens Dixit Jasani van Zycus was Ahold-Delhaize op zoek naar een breed platform dat dit proces aanzienlijk efficiënter en simpeler kon maken. 
Bron: progressivegrocer.com

Canada: Farm Boy breidt uit in Toronto
Farm Boy heeft in het centrum van Toronto een nieuwe vestiging geopend. De nieuwe winkel heeft een oppervlak van 1.850 vierkante meter en heeft een groot aanbod aan verse salades en kant-en-klaarmaaltijden. De uitbreiding in Toronto stond al langer in de planning van Farm Boy. In september 2018 werd de supermarktketen overgenomen door het moederbedrijf van Sobeys, Empire. Volgens de directie van Farm Boy is het nu mogelijk dat de plannen voor uitbreiding nu sneller worden uitgevoerd, nu de keten de koopkracht en logistieke ondersteuning van Empire achter zich heeft staan.
Bron: canadiangrocer.com


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven