Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Abdel Tanouti en Ad Fruijtier, BDO:

“Kans op no-deal-scenario wordt met de dag groter”

Tholen – Op 29 maart 2019 komt er een streep onder de tweejarige onderhandelingsperiode over de Brexit. Premier May kan de onderhandelingen over handelsakkoorden alleen rekken als alle lidstaten van de EU unaniem voor zijn. Dat zou een wonder zijn, volgens Abdel Tanouti van BDO. “Een no-deal scenario heeft de grootste kans. Sinds de reuring in het Britse parlement kloppen steeds meer bedrijven aan bij ons met de vraag: ‘wat moet ik doen?’ Desondanks wordt de Brexit door Nederlandse handelaren lichtelijk onderschat. Waar ze in het Verenigd Koninkrijk bang zijn voor alle vertraging die zich bij Dover zal voordoen, lijkt men in Nederland te denken dat het wel zal meevallen”, zo vertelt Abdel Tanouti van BDO. “In de gesprekken met bedrijven die impact zullen ondervinden van een ‘no-deal-scenario’, merken we dat er een bepaalde passiviteit is, terwijl het juist nu essentieel is om voorbereidingen te treffen.”



Abdel: “Er zijn veel bedrijven die nog geen Authorised Economic Operator (AEO) vergunning hebben en er zijn ook bedrijven die wel in het bezit van een vergunning zijn, maar die binnenkort toe zijn aan een herbeoordelingsproces van de douane. Zorg ervoor dat je daar op tijd mee bent, want als sprake is van een no-deal, kun je je niet veroorloven om die vergunning kwijt te zijn. Iets wat nu misschien redelijk soepel verloopt, gaat straks misschien wel drie keer zo lang duren. Als het uitloopt op een harde Brexit, krijg je te maken met invoerrechten, andere heffingen en eventuele keuringen. Vrachten met bloemen en AGF moeten gekeurd worden voordat het de plas overgaat.” Deze AEO-vergunning is een van de adviezen die BDO geeft. Stap één is het serieus nemen van de situatie. Abdel: “Het is belangrijk om verder kijken dan directe transacties. Veel bedrijven worden geraakt door indirecte lijnen met het VK.

Douanezaken zijn verantwoordelijkheid exporteur
Zijn collega Ad Fruijtier vult aan: “De huidige deal gaat ervan uit dat het VK tot 2020 in de douane-unie blijft. Premier May hoopt dat mee te krijgen als ze de backstop met Noord-Ierland geregeld krijgt. Wat veel ondernemers vergeten, is dat als een land tot douane-unie hoort, niet meer deel uitmaakt van de Europese Unie. Er zijn dan wel voordelen op douanegebied, zoals afspraken over onderlinge leveringen en invoerrechten, maar het land blijft een derde land. Dus ongeacht wat de Brexit-deal uiteindelijk wordt, het is slechts een kwestie van tijd voordat de douaneformaliteiten en alle andere administratieve rompslomp voor bedrijven realiteit worden.”

Check je dienstverlener
“Grote bedrijven regelen douanezaken intern, maar de meeste exporteurs van groenten, fruit en bloemen besteden de douanezaken uit aan een derde partij. De verantwoordelijkheid blijft echter bij de exporteur, dus ga na of jouw dienstverlener erop voorbereid is om na de Brexit met het volume aan handel die je hebt hun diensten te verlenen. Het feit dat de Nederlandse douaneautoriteit in het kader van de Brexit 800-1000 mensen heeft geworven, geeft aan dat er aan de kant van de ondernemer ook mensen nodig zijn om de papierwinkel af te wikkelen.”


Abdel Tanouti en Ad Fruijtier, BDO

Controleer je incoterms
Ad vervolgt zijn adviezen: “Kijk naar de geldigheid van je contracten na de Brexit, kijk naar goederenstromen en vooral: kijk naar incoterms. Wie is er straks verantwoordelijk voor de aangifte ten invoer, de eventuele invoerrechten en aangifte ten uitvoer? Vraag een ‘Artikel 23 vergunning’ aan als je goederen importeert vanuit Engeland. Daardoor kun je de btw die je verschuldigd bent bij de invoer via je btw-aangifte laten lopen. Vergeet ook de Brexit-voucher niet. Een deel van de advieskosten die bedrijven moeten maken, kunnen vergoed worden door de overheid. Daar is een budget voor waar nog niet optimaal van wordt gebruikt.”

EU-oorspronkelijkheid
“Als lidstaat van de EU maakt het VK gebruik van zowel autonome als vrije handelsakkoorden. Dat heeft veel invloed op hoogte van je invoerrechten en bewijsstukken die daarbij moeten worden geleverd. Als het VK uit de EU stapt, kan het zijn dat sommige goederen niet meer gekwalificeerd worden als EU-oorspronkelijk, omdat grondstoffen of componenten uit het VK komen. Bedrijven zullen hiervan de dupe worden in hun handel met andere landen, doordat hun goederen duurder worden omdat ze bijvoorbeeld niet meer tegen een nultarief kunnen invoeren in Canada. Producten worden dan duurder voor importeurs daar en dat kan leiden tot verlies van handel.

2020
De Brexit mag dan lezen als een spannend jongensboek, Ad en Abdel zien het als hun verantwoordelijkheid om bewustzijn te creëren. “De Brexit zal voor de douane aanleiding zijn om op een aantal goederenstromen in te zoomen. Als er dan zaken boven water komen die niet goed geregeld zijn, ben je al te laat en op naheffingen, boetes en eventuele strafrechtelijke vervolgingen zit niemand niet te wachten.” Ad benadrukt: “We praten over een eventuele overgangsdeal die een kleine twee jaar duurt. Eind 2020 moet je het echt geregeld hebben.”

All or nothing
Na het verzoek tot uittreding op 29 maart 2017 heeft premier May 2 jaar de tijd gekregen om te onderhandelen. Dit jaar komt daar een eind aan. “De haalbaarheid van een zachte Brexit wordt met dag kleiner terwijl de kans op een no-deal scenario steeds groter wordt”, zegt Abdel. Politiek gezien is het niet doorgaan van Brexit het enige alternatief, denkt Ad. “Ik verwacht niet dat May het voor elkaar krijgt om een andere oplossing voor de backstop te krijgen. Extra onderhandelingstijd vereist goedkeuring van alle lidstaten. Dus blijven er twee scenario’s over: een harde Brexit of het intrekken van het uittredingsverzoek. Het is all or nothing.”

Voor meer informatie:
Abedel Tanouti
Ad Fruijtier
BDO
Tel: +31 (0)70 – 338 07 35
Abdel.Tanouti@bdo.nl 
Ad.Fruijtier@bdo.nl 
www.bdo.nl/flowers-food