Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Kessel Fruit innoveert in voedselveiligheid, efficiency en duurzaamheid met waterzuivering

Nieuwe AGF-waswaterzuivering verwijdert bijna 100% aan bacteriën, beschermingsmiddelen, sporen en schimmels

Eind 2018 meldde de website productwaarschuwing.nl dat het aantal terugroepacties en veiligheidswaarschuwingen voor voedingsmiddelen opnieuw is gestegen naar 118 meldingen. Eénderde (39) had te maken met een bacteriële besmetting en dus direct met onze voedselveiligheid. Kruisbesmetting kan in het hele proces voorkomen, van teelt tot en met verkoop aan consumenten. Het toepassen van waterzuivering in het AGF productie- en verpakkingsproces zorgt ervoor dat de producten tot wel 100% gereinigd worden, dat 90% van het totale waswaterverbruik kan worden bespaard en dat producten langer houdbaar blijven en we dus minder hoeven weg te gooien.

Hoe werkt AGF waterzuivering?
De AGF komt van het land bij de versverpakker of verwerkende industrie en via wassers of dumpersystemen in aanraking met water, transportwater of waswater. Om maximale waskwaliteit en hygiëne te bereiken, is frequent water verversen noodzakelijk. Dit om (kruis)besmetting met bacteriën, beschermingsmiddelen, sporen en schimmels zo goed mogelijk te voorkomen.


Met een waterzuiveringsinstallatie wordt het waswater continu gereinigd en ververst in verschillende stappen. Onderzoek laat zien dat op deze manier AGF tot bijna 100% kan worden gereinigd voordat het verder wordt verwerkt. Daarnaast kan hiermee de AGF- sector gigantisch besparen op water, tot zo’n 90%! Het water wordt immers niet vervangen, maar continu gereinigd. Dat zou in Nederland miljoenen liters per jaar kunnen schelen.

Onderzoek
VAM Watertech uit Borssele heeft zich gespecialiseerd in waterzuivering voor AGF-verwerkers en -versverpakkers. Om het effect van waterzuivering aan te tonen, heeft zij onafhankelijk onderzoek laten doen door Hogeschool Zeeland en Micro-Analyse Zeeland. Eerder genoemde percentages worden hierin aangetoond, zie tabel en grafiek hieronder. Het volledige onderzoek is op te vragen bij VAM Watertech.



Deze tabel en grafiek uit het onderzoek laten zien dat de concentratie enterobacteriën en schimmels op appelen door waterzuiveringsprocessen (uitvlokken en ozon-behandeling) heel sterk afneemt.

Waterzuivering wordt steeds vaker toegepast – Van Kessel Fruit
Verpakkers en verwerkers ontdekken waterzuivering en zien de voordelen, zo ook Jacco van Kessel van Van Kessel Fruit uit Velddriel: “We zijn erg content met de bijdrage die we met onze nieuwste investering in waterzuivering leveren aan voedselveiligheid. Door continue waterzuivering is ons water constant van zeer hoge kwaliteit en kunnen wij het eindproduct verwerken met maximale hygiëne. Maar ook het milieu heeft onze aandacht. We zijn afhankelijk van natuurlijke productiemiddelen om een gezond natuurproduct aan te kunnen bieden, dus MVO is voor Van Kessel en de hele branche van het hoogste belang. We moeten zuinig zijn op ons water en onze landbouwgrond. We onttrekken nu minimaal water aan het milieu. Al met al een prima investering voor ons, onze klanten, de consument en het milieu!”


VAM Watertech organiseert regelmatig rondleidingen waarin de AGF- sector en andere belangstellenden kunnen kennismaken met de technologie en haar toepassingen.Aanmelden kan door een mail te sturen naar hb@vam-watertech.com

Voor meer informatie:
VAM Watertech
Hans Blaak
Tel +31 628 237 650
Mail: hb@vam-watertech.com

Publicatiedatum: