Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De belangrijkste Europese markten in het Fruit Logistica European Statistics Handbook 2019

Als het aankomt op groenten en fruit, dan telt Europa nog altijd tot de belangrijkste markten wereldwijd. Dit blijkt uit het European Statistics Handbook 2019, dat ter gelegenheid van de Fruit Logistica wordt uitgegeven. Van 6 tot 8 februari vindt in Berlijn de toonaangevende vakbeurs voor de wereldwijde handel in groenten en fruit plaats. Volgens het handboek komt 42 procent van de Europese productie van groenten en fruit uit Spanje en Italië. Na Duitsland met 8,5 ton is Groot-Brittannië met 6,5 ton de op één na belangrijkste importeur. Het is dus geen wonder dat de AGF-branche het debat over de Brexit met spanning volgt. Veelbetekenend waren ook de effecten van het weer op de oogst en de consumptie.

Het European Statistics Handboek 2019, dat vanaf nu van de website van de Fruit Logistica kan worden gedownload, geeft een alomvattend overzicht van de belangrijkste Europese landen waar groenten en fruit worden verhandeld. Niet alleen de productiehoeveelheden en gegevens over import en export werden op een interessante manier verwerkt. In het European Statistics Handbook worden ook de bijzonderheden en trends van de afzonderlijke markten gepresenteerd.

In 2018 werden 47 miljoen ton fruit en 56 miljoen ton groenten, in totaal 103 miljoen ton in Europa geproduceerd - waarvan 42 procent in Spanje en Italië, de twee belangrijkste Europese productielanden. Wat de handel met derde landen betreft, worden 47 miljoen ton geïmporteerd en 37 miljoen ton geëxporteerd. Alles in aanmerking genomen is de handelsbalans met meer dan 12 miljard euro dus negatief.

In 2018 was de Europese export goed voor 2,47 miljoen ton appelen en iets minder dan 2,64 miljoen ton sinaasappelen. De focus ligt daarbij op Azië. De twee dichtstbevolkte landen, India en China, zijn aantrekkelijke afzetmarkten. Voor Europese producten is echter de toegang tot de markt in China door de importeisen niet gemakkelijk, vooral op fytosanitair gebied. Met steun van de politiek werken de Europese federaties intensief aan de openstelling van interessante Aziatische markten, waartoe naast China en Vietnam ook Zuid-Korea en Taiwan behoren.

De oogst van het Europese fruit was vergeleken met vorig jaar ongeveer 9 procent hoger. In het begin zag het er zowaar nog positiever uit, maar de zomer met ongewoon hoge temperaturen verhinderde een recordoogst.

In het geval van groenten is de oogst in de EU met ongeveer 7 procent gedaald, waarbij de afzonderlijke producten sterk uiteenliepen. In het geval van groenten van het land zoals uien, wortels en aardappelen werd een duidelijke daling geregistreerd, terwijl aan de andere kant de opbrengst van warmte minnende soorten zoals courgettes toenam. Ook de weersonafhankelijke glastuinbouwproductie nam sterk toe.

Het weer ligt al geruime tijd op ieders lippen. Over de gevolgen van de klimaatverandering wordt hevig gediscussieerd, want bijna geen andere branche is zo afhankelijk van het weer als de groenten- en fruithandel. Dit geldt niet alleen voor de oogsten, de temperatuur is ook van invloed op de consumptie. Zo werd de consumptie van watermeloenen door de hitte van de afgelopen zomer met dubbele cijfers gestimuleerd.

Als je naar de hoeveelheid boodschappen per huishouding kijkt, staat de appel in de meeste EU-landen op de eerste plaats van de fruit-ranglijst, terwijl de tomaat bij de groenten vooraan staat. In Duitsland waren in 2018 de bananen de meest favoriete vruchten, dit geldt ook voor de Britten. Terwijl de Duitsers de pan-Europese trend voor groenten volgen en in het bijzonder de voorkeur geven aan tomaten, is Groot-Brittannië een uitzonderingsgeval. In het Verenigd Koninkrijk zijn wortelen de meest geconsumeerde groente.

Ook al weet niemand hoe de aanstaande Brexit concreet zal worden gereguleerd, licht een blik in het European Statistics Handbook een tipje van de sluier op over welke effecten dit op de AGF-handel kan hebben. De eigen Britse productie wordt geschat op minder dan 2,5 miljoen ton. De import bedraagt 6,5 miljoen ton, terwijl de Britse export van groenten en fruit met 0,3 miljoen ton verwaarloosbaar is. De handelsbalans is dus negatief en loopt op tot meer dan 7 miljard euro. Slechts 16 procent van de Britse behoefte aan groenten en fruit wordt in het Verenigd Koninkrijk zelf geproduceerd. De AGF-branche kijkt daarom met grote bezorgdheid naar de komende beslissingen inzake de Brexit.

Duitsland is binnen de EU verreweg de belangrijkste importmarkt. In 2018 werden 5,3 miljoen ton fruit en 3,2 miljoen ton groenten geïmporteerd. Met een zelfvoorzieningsgraad van 38 procent bij groenten en 15 procent bij fruit is Duitsland in hoge mate afhankelijk van de import.

Ook in andere statistische gegevens is Duitsland koploper in de EU: In het thuisland van de discounters wordt meer dan 50 procent van groenten en fruit over de toonbank van Aldi, Lidl en Co. verkocht. Geheel anders daarentegen is de situatie in Frankrijk, waar het marktaandeel van de discounter zeer laag is en recentelijk nog verder gedaald.

In 2019 verschijnt de tweede editie van het European Statistics Handbook. Het wordt uitgegeven door Fruit Logistica in samenwerking met Fruitnet Media International. Er wordt rekening gehouden met productiegegevens, import en export van de landen België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, Polen, Scandinavië, Spanje en Groot-Brittannië.  Bovendien wordt in de huidige editie de discounter geanalyseerd. De cijfers zijn opgesteld en geïnterpreteerd door de Agrarmarkt Informations-GmbH (AMI).

Publicatiedatum: