Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Verkoop tevredenstellend, maar weinig beweging in de markt”

Duitsland: Goede vraag naar regionale appelen in Zwaben

Rond Nikolaus Heiligendag was er een kleine opleving van de markt. Dat betrof met name kleine maten van Gala, Kanzi en Elstar. De gemiddelde regioprijzen in Bodensee lagen rond de 47,40 euro per 100 kg.

De laatste notering van 2018 stond op 11 december 2018 zonder noemenswaardige veranderingen. De vraag naar alle soorten en maten appelen was goed. De verkoop lagen geconcentreerd rond Braeburn, Gala en Elstar.

Afzet merkbaar toegenomen
Na Driekoningen is de afzet waarneembaar verhoogd, net zoals ieder jaar het geval is. Aanleidingen daarvoor waren enerzijds het koude weer en anderzijds de ‘Dag van de Duitse appel’. Toch ontbrak het de markt aan afzet van grote hoeveelheden, waardoor de geplande aanbodsnotering twee weken werd opgeschoven.

Op 22 januari moesten echter de prijsnoteringen van het aanbod Klasse 1 met gemiddeld 5 euro per 100 kg naar beneden bijgesteld worden. Klasse 2 werd in het geheel niet meer genoteerd. De variëteit Jonaprince werd opnieuw opgenomen. Daarmee ligt het gemiddelde prijsniveau tussen de 40 en 50 euro per 100 kg.

Aan het einde van de maand was de vraag naar lokale appelen tevredenstellend, maar was het aanbod niet toereikend. Redenen daarvoor waren een ruim aanbod van exotisch fruit en de hoge kwaliteit van importappelen. De supermarkten hadden daarom ook naar verhouding meer buitenlandse appelen in het assortiment. Eind januari lag de gemiddelde afzetprijs van lokale appelen rond de 45,10 euro per 100 kg.

Al met al verloopt de afzet naar wens, maar zit er te weinig dynamiek in de markt. Mogelijk dat dit tevens een gevolg is van het verloop van het afgelopen seizoen, waarin consumenten zich geregeld vanwege een tekort aan beschikbaarheid moesten wenden tot alternatieven voor regionale appelen. Pas in november waren er regionale appelen in de supermarkten beschikbaar. Nu er nog aanzienlijke voorraden regionale appelen in Bodensee aanwezig zijn, heeft het de komende weken prioriteit om die aantallen te verkleinen.

Bron: LEL Schwäbisch Gmünd


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven