Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Citrus en kiwi zijn de sterke punten van OP Orizzonte

"Het Italiaanse kiwiseizoen begon laat vanwege de langdurige aanwezigheid van de Nieuw-Zeelandse kiwi’s, maar nu ziet de situatie er beter uit. In oktober en november 2018 hebben we heel weinig afgezet, maar in december 2018 en in januari 2019 liepen de volumes weer op." Dat zegt Giovanni Galatà, president en verkoopmanager van een nieuwe Calabrische telersorganisatie OP Orizzonte uit Melicucco.

"In vergelijking met vorig jaar hebben we 30% meer kiwi’s opgeslagen met iets gunstiger prijzen. We werken met de gele kiwi Soreli, die in de maanden oktober en november wordt afgezet en qua groene rassen hebben we de Bo-Erica en Hayward. Op dit moment is echter alleen de Hayward-kiwi voorradig. Het seizoen voor onze telersorganisatie zal in maart eindigen", zegt Galatà.

Qua afzet en verpakking van de kiwi’s werkt de telersorganisatie samen met Cooperativa Le Cerasare. Deze is al twintig jaar actief in de branche en heeft een constante export naar internationale markten zoals die van de Verenigde Staten, Australië, Brazilië, Canada , Taiwan, Verenigde Arabische Emiraten, India, Uruguay en, met beperktere quota, de Europese markten.

"We verzenden voornamelijk pallets van 9 kg naar het buitenland. De VS en India hebben beide een koude behandeling nodig tijdens het transport, terwijl Australië dit vereist voordat ze worden verscheept. Dit jaar is ook de export naar Taiwan toegenomen,  meestal in pakketten van 3 kg."

Galatà legt uit dat het vanuit logistiek oogpunt gemakkelijker en goedkoper is om overzees te verzenden dan over de weg naar Noord-Italië of Noord-Europa. "We hebben geluk, want de haven van Gioia Tauro ligt op slechts een paar kilometer afstand."

Wat de citrusmarkt betreft, wordt de telersorganisatie bijgestaan door de coöperatie Giovinazzo en San Bartolo. Deze zijn experts in de handel van citrus zoals sinaasappels (Navel, Tarocco, Washington, Moro, Sanguinello), mandarijnen, clementines , citroenen en ook granaatappelen en perziken.

"Het seizoen van de clementines begonnen slecht en eindigde nog slechter. In de eerste plaats komt dat door het onzekere klimaat. In de maanden oktober, november en december was het niet koud genoeg en daardoor waren de clementines niet geschikt voor de verwerking. Ten tweede weegt de rol van concurrerende landen, zoals Marokko en Tunesië ook mee voor het dramatische verloop van het seizoen."

"Voor sinaasappelen lijkt het een goed jaar te zijn. We zijn ongeveer 20 dagen geleden begonnen met de Tarocco en binnenkort zullen we beginnen met Washington. Daarna gaan we verder met de Valencia die zal doorlopen tot mei/juni."

Het citrus wordt afgezet op de Italiaanse en Oost-Europese markten, zoals Polen en Oekraïne.

Dankzij de bovengenoemde coöperaties en contracten met lokaal verwerkende fabrieken slaagde de telersorganisatie erin om de Groene Mandarijnen te promoten, die worden gebruikt voor het maken van oliën, essences en concentraten.

"Twee à drie jaar geleden zijn we ook begonnen gestart met granaatappelen. Dit gewas heeft in ons gebied grote belangstelling gewekt en zijn veel gebieden beplant. Dit jaar hebben de planten echter weinig geproduceerd door de buitensporige zomerregens. Voor perziken en nectarines was vorig jaar een goed jaar, misschien wel een van de beste", zegt Galatà.

OP Orizzonte wil haar merk promoten door de hoge kwaliteit van haar gewassen. Dankzij de bekwame telers komen de uiterlijke kenmerken naar voren kan die meer bewaring mogelijk maken in vergelijking met producten van andere regio's. Daarnaast bezit de telersorganisatie belangrijke certificeringen zoals Haccp, GlobalGAP, BRC en ISF.

Met 500 leden en 1.500 hectare gewassen slaagt de OP Orizzonte erin aanzienlijke kwaliteiten te leveren. De organisatie is aanwezig op Fruit Logistica 2019 in hal 2.2 met stand A07 als onderdeel van Regione Calabria.

Contact:
Giovanni Galatà -  presidente/responsabile estero
Cell.: +39 333 9992057
Antonio Zangari - responsabile tecnico-commerciale
Cell.: +39 339 4121144
Email: antonio.zangari@libero.it
Op Orizzonte Soc. Coop. Agr.
Via A. De Gasperi, 5
89020 Melicucco (RC)
Tel.: +39 (0)966 930325
Email: oporizzonte@libero.it / op.orizzonte@pec.it


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven