Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Octinion presenteert autonome aardbeiplukrobot op Fruit Logistica

Besparen op arbeid maar ook aardbeien met minder kneuzingen in het schap

Na vijf jaar ontwikkelen, stelt R&D-bedrijf Octinion tijdens de Fruit Logistica haar autonome aardbeiplukrobot voor. De ontwikkeling is essentieel voor de sector, aldus de ontwikkelaars. 

Een robot die autonoom door de aardbeien navigeert, de rijpe aardbeien detecteert, plukt zonder beschadigen en meteen sorteert in de finale verpakking. Dat klinkt futuristisch maar is volgens het bedrijf uit het Belgische Leuven nu mogelijk dankzij Rubion, de plukrobot voor aardbeien. De Belgische oplossing lost niet enkel het arbeidsprobleem op in de sector; het laat telers ook toe om de kwaliteit van hun producten omhoog te halen – wat uiteindelijk de consument alleen maar ten goede kan komen. 

Landbouwrobotica: meer dan een trend
Demografische en socio-economische cijfers tonen aan dat de nood aan arbeidskrachten dichterbij is dan vaak gedacht. Maar voor Octinion blijft toevoegen van kwaliteit veel belangrijker: “Dankzij robotisering is veel meer mogelijk dan wat een mens ooit kan doen. Oogstraming, plukken volgens de noden van de markt maar ook simpelweg wanneer de aardbeien klaar zijn om te plukken in plaats van wanneer er plukkrachten voorhanden zijn, het zijn maar een aantal van de concrete voordelen voor de teler,” aldus Tom Coen, CEO van de Octinion Technology Group. “Maar ook voor de consument zijn er voordelen. Die gaat versere aardbeien in de winkel vinden, die bovendien minder kneuzingen vertonen.”

Robotiseren in een sector introduceren waar tot hiertoe bijna alles met de hand gebeurt: dat is een ware revolutie. Meer dan ooit is samenwerking het kernwoord. Tom Coen: “Niet alleen met telers en proefcentra hebben wij de voorbije jaren nauw samengewerkt, ook veredelaars omarmen onze technologische ontwikkeling.

Teeltsystemen en variëteiten zullen zich aanpassen naar wat voor een robot ideaal is. Zo zal er een robot actief zijn bij het Nederlandse Fresh Forward Breeding, en zijn er andere samenwerkingen met veredelaars om de toekomst van de sector vorm te geven. Onze deur staat open naar bijkomende veredelaars.”

Vijf jaar ontwikkeling door Leuvens team
In 2014 begon het team van Belgische ingenieurs aan de ontwikkeling van de prestigieuze robot. Verschillende bedrijven wereldwijd toonden de voorbije jaren concepten, maar Octinion is de eerste om een commercieel product voor te stellen. Volgens Product Manager Laura Guillaume is dat geen verrassing: “Door de robot helemaal form scratch te ontwikkelen, slagen we erin dit een economisch rendabel product te maken. We kunnen elke teler bedienen, of die nu een serre of tunnels heeft, zolang hij een verhoogd teeltsysteem heeft.”

Naast de plukrobot, start nu ook de verkoop van een heel aanbod aan producten voor de aardbeiteelt. Het bedrijf plant ook plukrobots voor andere gewassen op de markt te brengen in de komende jaren.  

Opening vestiging Roeselare
Octinion is een R&D-bedrijf gespecialiseerd in mechatronische productontwikkeling in toepassingen met biologisch materiaal. Daardoor is ze voornamelijk actief in de landbouw- en voedingsindustrie. 

Het bedrijf bestaat sinds 2009, telt bijna 50 medewerkers en heeft haar kantoren in Leuven en Roeselare. Die laatste vestiging werd op 17 januari 2019 geopend. "De locatie in de Food Valley is strategisch gekozen voor de opstart van Octinion Agriculture, die innovatieve mechatronische producten in de landbouwsector gaat introduceren." 

Octinion staat op de Fruit Logistica in hal 8.1, B-16.

Voor meer informatie:
Octinion
www.octinion.com 
sales@octinion.com  

 

Publicatiedatum: