Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Gemeenteraad München besluit tot investeerdersproject in plaats van gemeentelijk constructiewerk

Startschot gegeven voor onderhandelingen nieuwbouw groothandelsmarkt München

De gemeenteraad heeft na een vooroverleg het desbetreffende stedenbouwkundig gemeentelijke departement opdracht gegeven om onderhandelingen aan te gaan met een van de grootste huurders op de groothandelsmarkt over de verstrekking van een erfpachtovereenkomst en bouwvergunning voor nieuwbouw en exploitatie van nieuw te bouwen markthallen voor het door hen gehuurde deel van de groothandelsmarkt.

Handelaren in de markthallen in München

Oplossing met projectinvesteerders
De gemeenteraad had op 26 juli 2017 besloten dat in plaats van de nieuwbouw van de markthallen aan te gaan als gemeentelijke constructiewerken, dit werk te gaan aanbesteden bij investeerders voor projectontwikkeling. Daarbij moest het groothandelsmarktterrein ten oosten van de oude Thalkirchner Straße in erfpacht uitgegeven worden aan een investeerder die vanuit geheel Europa betrokken zou kunnen worden om de nieuwe hallen te kunnen gaan bouwen en beheren. De operationele bedrijfsvoering zou dan uiteindelijk via de Markthallen München (MHM) uitgerold moeten worden.

Na diverse overleggen met het district van de markthallen kwam de gemeenteraad op 25 juli 2018 terug op haar besluit, ten gunste van het onderzoeken van een alternatieve oplossing ten westen van de Schäftlarnstraße, gebruikmakend van projectinvesteerders.
Het stedenbouwkundig gemeentelijk departement heeft voorgesteld de bouw en exploitatie van nieuwe hallen te vergeven aan een van de huidige grote huurders van het marktareaal en andere op de Schäftlarnstraße aangrenzende stadsdelen. Dat heeft dan de volgende voordelen:

- Er wordt tijd en kosten bespaard door het wegvallen van een aanbestedingsprocedure op Europees niveau;
- Het areaal biedt meer potentieel door andere vormen van stedelijk gebruik die dan mogelijk worden;
- De oude Thalkirchner Straße kan opengesteld worden voor alle verkeer, de Schäftlarnstraße wordt de enkelvoudige verkeersader naar de markthallen, de Thalkirchner Straße wordt ontlast van zwaar transport en verkeersoverlast;
- Optimale residentiële nieuwbouw mogelijkheden, die stedenbouwkundig ondersteund kan worden door stadsverwarming vanuit het tegenovergelegen Heizkraftwerk Süd.

“Doorbraak gerealiseerd”
Woordvoerster van het stedenbouwkundig gemeentelijke departement Kristina Frank omschreef de beslissing als volgt: “Vandaag is een goede dag voor de Münchenaren! Eindelijk is er een doorbraak gerealiseerd. De groothandelsmarkt zal hier blijven. Dat versterkt zowel de lokale economie als dat het ons voedselaanbod verbreed. We verzekeren onszelf van de toelevering van verse levensmiddelen en scheppen zo tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden voor spannende stedenbouwkundige ontwikkelingen. Dit is de beste plek voor nieuwe ideeën. München heeft deze duurzame mix van handelsbestemmingen en bewoning juist nodig. Het is ons doel om de nieuwe hallen zo snel mogelijk te realiseren en de handelaren veiligheid en perspectief te bieden. Tot de tijd dat de nieuwbouw klaar is, kan de handel gewoon doorgaan in de oude hallen.”

Bron: München.de

Voor meer informatie:
Landeshauptstadt München
Kommunalreferat 
Zentrale Pressestelle des Kommunalreferats
Roßmarkt 3, 80331 München
bdr.kom@muenchen.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven