Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oostenrijk: lage prijzen zetten diepvriesgroenteteler onder druk

Zowel de Neder-Oostenrijkse landbouwkamer als de telersorganisatie diepvriesgroenten ETG slaan alarm. De prijzen voor diepvriesgroenten zijn al jaren bevroren. Terwijl in andere categorieën de prijzen zowel in het schap als voor de teler zijn aangepast vanwege toegenomen kosten door droge zomers, zijn aanpassingen in het diepvriessegment al jaren achterwege gebleven, dusdanig dat het levensonderhoud van de telers nu in gevaar gebracht wordt. Zij zien zichzelf met de rug tegen de muur staan.

Vastgelopen onderhandelingen
In plaats van begrip en overeenstemming kwam het bij de onderhandelingen binnen de diepvriesgroentesector tot onbegrip en harde confrontaties. Sinds 14 januari zijn de onderhandelingen over de prijzen in de koelkast gezet. Een totaal areaal van bijna 4000 hectare wordt getroffen door deze vastgelopen onderhandelingen. Het betreft een veelvoud aan gekweekte soorten van diepvriesgroenten, van groene erwten tot groente-soja.

Om die reden zochten vertegenwoordigers van de telers het gesprek met de diepvriessector, want iedere afzonderlijke teelt moet economisch levensvatbaar blijven voor de telers om de diverse producten te kunnen blijven leveren met de huidige standaard van kwaliteit die er gevraagd wordt. Maar de huidige prijzen leveren voor een aantal teelten te weinig dekking van de kosten.

Bron: LKÖ / Handelszeitung.at

Publicatiedatum: