Het 'groene' goud van Latijns-Amerika: De avocado

De afgelopen jaren hebben avocado's voor de Latijns-Amerikaanse tuinbouwsector deuren geopend naar diverse internationale markten. Consumenten zijn dol op dit fruit vanwege zijn smaak, gezonde eigenschappen en veelzijdigheid. 

De Verenigde Staten is met een jaarlijkse consumptie van bijna 2,9 miljoen ton de grootste consument van avocado's ter wereld, gevolgd door Japan, Canada, Spanje, Frankrijk, Nederland, El Salvador, China, Honduras en Guatemala. Mexico is de grootste exporteur van avocado's met een aandeel van 50% in de totale wereldwijde export. Het overige percentage is in handen van landen zoals de Dominicaanse Republiek, Colombia (Hass avocado), Chili, Peru en Indonesië. 

De Colombiaanse Hass avocado heeft op de internationale markt al erkenning verworven vanwege zijn kwaliteit. Om deze reden is de export de laatste jaren exponentieel gegroeid, van €93.395 in 2010 naar €30,5 miljoen in 2016. De voornaamste bestemmingen voor de Hass avocado zijn Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. De Hass avocado is inmiddels na koffie, bananen, bloemen, palmolie en suiker het zesde belangrijkste agrarische exportproduct van het land.  

In Colombia worden Hass avocado's met name geteeld in de departementen Eje Cafetero, Tolima, Antioquia en Valle del Cauca. Ook in de andere voornaamste producerende landen is de avocado op weg een steeds belangrijker tuinbouwgewas te worden: 

  • In Mexico behoren avocado's tot de producten die de grootste omzet genereren. 
  • Peru raamt de groei van haar export in 2018 op 10% tot 15%, vanwege nieuwe plantages die nu productief worden en plantages die hun maximale productiepotentieel bereiken.
  • Chili is de grootste leverancier aan de Chinese markt en streeft hierbij Mexico voorbij. De vraag blijft stijgen en het grootste deel van Chili's marketingbudget wordt uitgegeven op deze Aziatische markt. 
  • Volgens Analdex (National Association of Foreign Trade) exporteerde Colombia in 2018 zo'n 33.000 ton Hass avocado's ter waarde van €61 miljoen. 

Vanwege de belangrijke rol die de avocado is gaan spelen in de verschillende economieën wereldwijd en de kansen die dit product Colombia te bieden heeft, waar dankzij het klimaat jaarrond avocado's geteeld kunnen worden, zal de gehele avocadosector van 23 tot 27 september 2019 samenkomen in de Colombiaanse stad Medellín tijdens het World Avocado Congress.

"Het World Avocado Congress is voor de avocadosector wat het WK voor het voetbal is," begint Jorge Enrique Restrepo, directeur van Corpohass. 

De negende editie van het World Avocado Congress omvat 100 verschillende activiteiten, zoals lezingen, symposia, paneldiscussies en 'avotalks'. Dit zijn korte lezingen over een specifiek thema, zoals genetische hulpbronnen, marketing, gezondheid en voeding. Andere activiteiten bestaan uit: 

  • Avotours: rondleidingen langs een aantal  avocadoteeltgebieden, plantages en pakstations.
  • Avosolutions: thema-bijeenkomsten waaraan de grootste spelers uit de avocadosector deelnemen en hun ervaringen en kennis delen.
  • Avomatch: rondetafelgesprekken, waarbij men via een mobiele applicatie toegang heeft tot de profielen van alle aanwezigen voor het maken van afspraken tijdens het congres.
  • Vakbeurs: exposanten uit de hele sector presenteren zich hier. 
  • Avotaste: 'netwerk' lunches
  • Avolab: geeft een indruk van productontwikkeling op het gebied van voedingssupplementen en cosmetica.

Het World Avocado Congress is voor alle deelnemers een manier om hun kennis van de sector te vergroten en inzicht te krijgen in de visie van de grootste spelers in de avocadosector. 

Voor meer informatie: 
Ximena Isaza Villa
AgroFuturo
Tel: (+57) 3197472575
Email: comunicaciones@agrofuturo.com.co


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven