Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Het VK, Frankrijk en Duitsland creëren betalingssysteem voor handel met Iran

In 2015 accepteerde Iran beperkingen in z'n nucleaire programma in ruil voor het opheffen van sancties. Afgelopen november herstelde de VS al z'n sancties tegen Iran. Het Witte Huis zei dat dit 'de strengste sancties waren die ooit werden opgelegd' aan Teheran.

Nu hebben het VK, Duitsland en Frankrijk een nieuw betalingssysteem gecreëerd dat het voor Europese bedrijven mogelijk maakt om handel te drijven met Iran zonder in aanvaring met de Amerikaanse sancties te komen. Alle drie de naties waren tegen de beslissing van president Trump om de afspraken uit 2015 los te laten waarmee de internationale sancties tegen Iran werden opgeheven. 

Sommige Amerikaanse sancties maken het moeilijk voor Europese banken om directe betalingen aan Iran over te maken. Veel bestaande betaalkanalen hebben linken naar de VS, wat betekent dat betalingen aan Iran moeilijk zijn. 

INSTEX
Het nieuwe betalingskanaal heeft een hoofdkantoor in Parijs en wordt door een Duitse bankier gemanaged. Het Britse Foreign Office zei dat het Instrument om Handels Uitwisseling te Steunen (INSTEX) een 'nieuw mechanisme voor legitieme handel tussen Europa en Iran' was.

De Britse minister van buitenlandse zaken Jeremy Hunt verklaarde dat het nieuwe betalingssysteem in eerste instantie gebruikt wordt voor voeding, medicijnen en consumentengoederen, waar geen sancties voor gelden. Olie, Irans belangrijkste bron van buitenlandse handel, wordt er niet in meegenomen. 

Bron: bbc.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven