Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eind februari zijn de koolvoorraden op in Saarland

In de Duitse deelstaat Saarland raken de koolvoorraden langzaam op. „Witte- en rodekool uit lokale teelt kunnen we naar verwachting nog twee tot drie weken vanuit de koelhuizen leveren. Ook de boerenkool zal midden tot eind februari op zijn. Ik moet er echter bij zeggen dat kool hier in Saarland niet op grote schaal in bewaring wordt gelegd. Savooiekool hebben we bijvoorbeeld al lang niet meer uit eigen teelt beschikbaar“, vertelt Klemens Morguet van 'Lisdorfer Frischgemüse Handelsgesellschaft', gevestigd op de Großmarkt Saarbrücken.

Einde van het seizoen komt in zicht
Door het afnemende aanbod aan het einde van het seizoen stijgen de prijzen van rodekool nu geleidelijk. „Duitse producten zijn gewoon niet zo mooi meer en deels ook slecht gesorteerd. Wittekool is weliswaar iets goedkoper dan rodekool, maar ook hierbij laat de kwaliteit deels te wensen over en staan er voornamelijk kleinere kroppen ter beschikking.“

Aanvullende import
Ter aanvulling op de lokale handelswaar wordt kool momenteel ook deels uit het buitenland geïmporteerd. Witte- en rodekool stamt bijvoorbeeld deels uit Nederland, savooiekool wordt compleet uit Zuid-Europa afgenomen. „De Italiaanse savooiekool heeft een vaste en hoge prijs, aangezien er vanwege het weer kleinere hoeveelheden dan gebruikelijk ter beschikking staan. Deze week heb ik voor het eerst Spaanse savooiekool geprobeerd. Deze zijn wezenlijke groener en kwalitatief mooier. Spaanse savooiekool is echter ook bijna 1 euro per colli (maat 6) duurder dan Italiaanse savooiekool.“

Paardenbloem, een traditierijke specialiteit
De eigen productie in Saarland is tijdens de wintermaanden eerder beperkt te noemen, vertelt Klemens, want de hoofdspecialiteiten uit de regio worden voornamelijk in het voorjaar en in de zomer aangeboden. De paardenbloem is al sinds vele jaren het handelsmerk van de lokale teelt, evenals de firma Lisdorfer zelf. „Vanwege de droogte moeten we ook bij dit product op aanzienlijke verliezen c.q. kleinere hoeveelheden rekenen. Momenteel worden de paardenbloemen ongeveer een week in de kas gezet. In februari/maart wordt paardenbloem deels ook direct vanaf de akkers geoogst en gepoetst. De producten worden vervolgens voornamelijk in Saarland, Rheinland-Pfalz en bij behoefte ook in het directe grensgebied van Frankrijk afgezet.“



Lisdorfer Aue
Lisdorfer Frischgemüse hoort sinds vele jaren tot de vooraanstaande handelaren in verse en panklare producten binnen de groothandel in Saarland. Het bedrijf levert voornamelijk aan de retailers en groothandelaren, supermarkten, restaurants, hotels en grootkeukens, deels via de verkoopstand op de Großmarkt Saarbrücken. Het brede productpalet bevat voor het grootste deel groentenproducten van vaste leveranciers uit het lokale hoofdteeltgebied Lisdorfer Aue.

Verdere informatie:
Lisdorfer Frischgemüse Handelsgesellschaft m.b.H.
Geschäftsführer: Klemens Morguet
Überherrnerstraße 17
D-66740 Saarlouis
Telefoon:+ 49 (0) 6831 40621
Telefoon Großmarkt Saarbrücken:+ 49 (0) 681 67679
E-mail: info@lfg-lisdorf.de 
Internet: www.lfg-lisdorf.de 

Publicatiedatum: