Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE marktrapport week 4 2019:

Duitsland: appelmarkt gedomineerd door Elstar, Jonagold en Boskoop

Op de Duitse markt waren vooral binnenlandse appelen beschikbaar, met Elstar, Jonagold en Boskoop bovenaan. Italië leverde aanvullend vooral Granny Smith en Golden Delicious. Franse appelen betroffen met name Pink Lady en Jazz. Vanuit Nederland was er Boskoop en Elstar beschikbaar en Belgische Braeburn arriveerde eveneens. Poolse appelen gingen in Berlijn over de toonbank voor 60 eurocent per kg, maar waren verder van weinig belang.

Klik hier voor het volledige bericht.

Ondanks dat de beschikbaarheid wel beperkt was, heeft dit weinig effect op de prijzen gehad. In de meeste gevallen bleven ze hetzelfde, aangezien ook de vraag wat is afgenomen. De prijzen van Nederlandse Honeycrunch appelen daalden in Frankfurt. Een vertraging van de vraag door de verlaagde temperaturen werd opgemerkt in Hamburg. In Keulen waren veel producten te melig. In München wordt het seizoen voor binnenlandse Rubinetten geleidelijk aan afgerond.

Peren
De verkopen van Abate Fetel en Santa Maria uit Italië verliepen rustig. Aan de kalme vraag kon zonder moeite voorzien worden.

Tafeldruiven
Import uit Zuid Afrika bepaalde het beeld. Er was voornamelijk Prime Seedless en Flame Seedless beschikbaar en wat minder Dan Ben Hannah en Black Gem. De eerste Thompson Seedless uit Namibië is gearriveerd, maar nog vrij duur.

Sinaasappelen
In dit segment overheerste de Spaanse Navelina. De vraag was goed en de koude stimuleerde de verkopen.

Kleine citrus
Wat mandarijnen betreft waren het vooral de Spaanse Clemenvilla’s die verkocht werden. Orri’s uit Israël met hun buitengewone geur en smaak worden nog steeds stabiel verhandeld op alle markten.

Citroen
Hier is vooral de Spaanse Primofiori aan de leiding, gevolgd door de Turkse Interdonato. Een goed evenwicht tussen vraag en aanbod maakte dat prijzen weinig veranderden.

Bananen
De handel was rustig en gelijkmatig. Koud en nat weer remt de vraag wat. Leveringen en verkoopmogelijkheden waren goed met elkaar in balans.

Bloemkool
De handel verliep wat ongelijkmatig. In de basis was deze wel continu, maar het haperde af en toe in zijn geheel. De prijsontwikkeling verschilde ook van plaats tot plaats. In Frankfurt consolideerden ze, In Hamburg en München brokkelden ze wat af, in Berlijn bleven ze vooral constant.

Sla
IJsbergsla was enkel beschikbaar vanuit Spanje. De beschikbaarheid veranderde niet noemenswaardig. Aan de vraag werd met gemak voor zien. Op sommige plaatsen daalden de prijzen een beetje .

Komkommers
Er waren meer Spaanse dan Griekse komkommers. De verkopen daalden door het winterse weer en daarom verlaagden verkopers hun prijzen.

Tomaten
Spaanse tomaten waren het sterkst aanwezig, gevolgd door Italiaanse, Marokkaanse en Nederlandse. De koude bemoeilijkte de verkopen aanzienlijk. In sommige gevallen konden slechts met de grootste moeite kopers gevonden worden.

Paprika’s
Het betrof vooral Spaanse paprika’s aangevuld met Turkse, waarmee aan de vraag adequaat voorzien kon worden. De verkopen verliepen langzaam, waardoor op veel plaatsen de prijzen een duik namen.

Publicatiedatum: